Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme!

Türkiye ve dünyanın iyi insanları Irak’ın kuzeyindeki Pençe Kilit Harekat Bölgesi’nde görev yapan Türk askerlerine yönelik birbiri ardına yaşanan terör eylemleriyle sarsıldı. 22 Aralık 2023’te Hakurk’ta ve 23 Aralık 2023’te Metina’daki unsurlarımıza yönelik saldırıların arkasında ne tür bir hazırlık olduğu ve kimlerin yer aldığı merak konusu olmaya devam ederken; OSINT TURK araştırmasında dikkat çekici ve ilgilenilmesi gereken bazı kritik verilere ulaştı.

Özellikle TikTok videoları olmak üzere, son yaşanan terör eylemleri medyada bazı güvenlik açığı endişelerinin tartışılmasına sebep oldu. OSINT TURK olarak yaptığımız araştırmada; üslerimize yönelik istihbaratın çok daha planlı ve ofansif bir bir şekilde yapılmış olabileceğini gösteriyor.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI BÜYÜK BİR SORUN, AMA EN BÜYÜK SORUN DEĞİL

Türk ordusu mensuplarının, yeri açıkça bildirmeyerek -veya bulunamayacağını düşünerek- çevreyi; dağları, yolları ve üslerin bazı kısımlarını gösteren bazı paylaşımlar yaptığı, sosyal medyaya erişimi olan herkes tarafından kontrol edilebilecek, endişe verici bir gerçek. Zira OSINT (açık kaynak istihbaratı) konusunda uzmanlaşmış düşman unsurları, dağların şekilleri, gölgelerin yönü gibi gözden kaçması kolay detayları kullanarak taktik ve operasyonel istihbarat üretebiliyor.

OSINT ZAAFİYETİ HER ÜLKEDE YAŞANIYOR, TÜRKİYE ÖNLEMLERİNİ ALIYOR

Bu zaafiyetin sebebinin, 2010’ların başında tam olarak girdiğimiz Enformasyon Çağı’na adaptasyon sürecinde dünyadaki orduların geçirmesi gereken adaptasyon sürecinin yarattığı genel bir kırılganlık mevcut.

Örneğin, Polonya askerleri partner bulma uygulamalarının yarıçapını ayarlayamadı ve Belarus’un Polonya sınırındaki köylerde yaşayan kadınların hepsi, Polonya askerlerinin kişisel bilgilerine, silahlarına, üslerinin fotoğraflarına erişebilir hale geldi. Bunun NATO’da, Rusya’da ve ABD’de, dünyanın geri kalan ülkeleri gibi bir çok (ders alınması gereken) örneği de mevcut.

Öte yandan, tek sorun fark etmeden paylaştıklarımız değil. Aktif olarak ofansif bir istihbarat faaliyetiyle karşı karşıya olduğumuza dair bulgulara eriştik.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme!

AÇIK KAYNAKLARDA TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NE YÖNELİK TAKTİK İSTİHBARAT FAALİYETLERİ

OSINT TURK olarak, düşman unsurlarının açık kaynakları kullanarak üslerimize dair (bazı askerlerin istemeden paylaştıkları ve yukarıda sözü edilen durumların dışında) istihbarat faaliyetleri gerçekleştirdiğini gördük.

Dünya genelindeki OSINT araştırmacılarının kullandığı, (ismini vermeyeceğimiz) bir açık kaynak haritalama veritabanında gerçekleştirdiğimiz araştırmada endişe verici bir şeyle karşılaştık.

METİNA VE HAKURK’TAKİ ÜSLERİMİZİ HARİTALAMIŞLAR

Rud***** kullanıcı ismine sahip bir şahsın, Irak’ın kuzeyindeki iki farklı bölgedeki üslerimizin -ve hatta yeni üsler için açılan yolların konumlarını detaylı olarak haritaya işlediğini gördük: Metina’dakiler ve Hakurk’takiler…

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 2

Şahsın, saldırılar yaşanmadan 11 ay önce Hakurk’taki birden fazla üssümüzü; 3 ay sonra da (yani bugünden 8 ay önce) Metina’daki birden fazla üssümüzün harita bilgilerini detaylı olarak veritabanına girdiğini saptadık: (sözde) “Güney Kürdistan’daki Türk askeri üssü”

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 3

Söz konusu şahsın, Metina ve Hakurk dışında harita girişi yaptığı öne çıkan bir başka yer daha saptadık. Yakın zamanlı faaliyetleri, Almanya genelinde harita girişleri yaptığını gösteriyor.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 4

SALDIRIDAN 48 SAAT ÖNCE, 20 KM MESAFEDEN PAYLAŞILAN GÖNDERİ

 Güvenlik sebepleriyle açıklamamayı uygun gördüğümüz bir geocode yöntemi ile saldırıya uğrayan üssümüzün 20 kilometre etrafından, saldırıdan hemen önce atılan sosyal medya gönderilerini incelediğimizde başka bir endişe verici video ile karşılaştık.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 5

19 ARALIK’TA TELEGRAM’DA, 20 ARALIK’TA TWITTER’DA…

@be***_*** isimli Twitter kullanıcısının; “saldırıdan 48 saat önce”, sayısını vermek istemediğimiz, birden fazla üssümüzün yakından çekilmiş fotoğrafları, bilgileri ve konumlarını içeren bir video yüklediğini ve paylaştığını gördük.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 6

FOTOĞRAFLARI ÇEKEN VE İNTERNETE İLK YÜKLEYEN KİM?

Videoyu üreten kaynağı araştırdığımızda ise S**** KUR****** isminde, örgüt yanlısı paylaşımlar ve sözde haberler yapan bir Telegram hesabına ulaştık.

Bahse konu Telegram hesabı, 19 Aralık 2023’te paylaştıkları söz konusu fotoğrafların sahipliğini üstleniyor. PKK/YPG’nin propaganda mekanizmasının parçalarından biri olan bu Telegram hesabının sözde “logosu” da üslerimizin bulunduğu fotoğrafların üzerinde yer alıyor.

ÜSLERİMİZİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKEN HESABIN ARKASINDA KİM VAR?

Bu Telegram kanalının arkasındaki bağlantıları daha iyi çözebilmek adına, hesabın yöneticisinin kimliğine yönelik ve yine sadece yasal ve açık kaynakları kullandığımız farklı bir araştırma gerçekleştirdik.

Sızmış verilerin bulunduğu veritabanlarında, söz konusu Telegram hesabının ismi ile gerçekleştirdiğimiz araştırmada, hesabın yöneticisinin daha önce bir partner bulma sitesindeki verilerinin sızdığını saptadık.

Başkaları tarafından sızdırılmış, bu zaten sızmış verilerin arasında şahsın e-mailini bulduk.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 7

ŞAHSIN SIZAN E-MAİL’İNDEN KİŞİSEL DETAYLARINA ULAŞTIK

Daha önceki veritabanından farklı sızmış verilerin olduğu veritabanları üzerinde bu e-mail ile yaptığımız incelemeler; bizi yine farklı partner bulma sitelerindeki üyelik bilgilerine götürdü.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 8

Burada, şahsın LinkedIn profiline, Facebook profiline, fotoğraflarına, telefonuna, aracına ve bir takım şüpheli bağlantılarına ulaştık. PKK için (OSINTle sınırlı kalmayan) istihbarat verileri sağlayan H.S. isimli şahsın Erbilli olduğunu saptadık.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 9

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 10

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 11

Şahıs, sosyal medyadaki kendi beyanına göre ise, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde çalıştığını iddia ediyor.

Üstelik YPG’de “çalıştığını” söyleyen teröristlerle de sosyal medyada çok sık bir iletişim içinde.

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! - Resim : 12

H.S. isimli bu şahsın Almanya’da, belirli bir şehirde yaşadığını da anlayabiliyoruz.

HARİTALAYAN DA FOTOĞRAFINI ÇEKEN DE AYNI YERDE AKTİF

Öte yandan; üslerimizi haritalayan Rud**** kullanıcı isimli şahsın da; tıpkı üslerimizin fotoğraflarını ve bilgilerini video haline getirerek yayan S***** KUR***** hesabının sahibi H.S. gibi Almanya’nın aynı yerlerinde aktif görünmesi dikkat çekici bir bağlantının habercisi olabilir.

SONUÇ

Sizlere PKK terör örgütünün Pençe Kilit bölgesinde saldırı gerçekleştirdiği üslerimizin, 8 ay ve 11 ay önce iki farklı bölgede nasıl ve hangi kullanıcı ismine sahip şahıs tarafından haritalandığını; üstelik bu kullanıcı ile aynı ülkede, yani Almanya’da yaşayan başka bir şahsın da aynı bölgedeki üslerimizin fotoğraflarını 19 Aralık 2023’te paylaştığını gösterdik.

Üstelik bu fotoğraflardan oluşan video, saldırıdan sadece 48 saat önce Telegram’dan Twitter’a yayılarak başka bir terörist tarafından paylaşılmış ve bu mecrada da dolaşıma girmiş.

Bu bulgularımız, bahse konu iki terör saldırısı ile direkt veya dolaylı olarak ilgili olabilir. Öte yandan, teröristlerin OSINT (ve hatta ötesi) konusunda kendilerini geliştirdiği ölçüde askerlerimizin de bu konuda bilinçlenmeleri gerektiği gerçeğine yönelik son dönemde atılan adımların hızlandırılması, bilgileri sızan diğer üslerimizde ilave önlemler alınması; ülkemizin, bölgenin ve elbette askerlerimizin güvenliği için önemli olabilir.

Kaynak: osintturk

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’ndeki PKK saldırısından 48 saat önce yaşanan kritik gelişme! ile ilgili etiketler Türkiye Pençe Harekatı PKK terör terörist
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.