Papa soykırımı kabul etti!

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis "tövbe haccı" olarak tanımladığı Kanada ziyaretinde, geçmişte Katolik Kilisesi'ne bağlı okullarda fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz kalan yerli çocuklara "soykırım" uygulandığını söyledi.

Yerli çocukların kilise okullarında asimile edilmesini "soykırım" olarak niteleyen Papa Francis, Kanada ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"AKLIMA GELMEDİĞİ İÇİN KULLANMADIM"

Geçtiğimiz günlerde Papa, yatılı kilise okullarında yerlilere yönelik yıkıcı politikada iş birlikçi Katolik Kilisesi üyeleri adına özür dilemiş ancak Kanada hükümeti, Papa'nın ülkedeki kilise tarafından işletilen yatılı okullardaki suistimaller için yerli halklardan özür dilemesinin yeterli olmadığını belirtmişti.

Daha önce neden "soykırım" kelimesini kullanmadığının sorulması üzerine Papa Francis, "Aklıma gelmediği için kullanmadım" dedi.

KANADA'DAKİ "SOYKIRIM"LAR

Kanada'daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 döneminde faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015'te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komisyon, yaşananları "kültürel soykırım" olarak tanımlamıştı. Söz konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal sonucu öldüğü belirtilmişti.

Kanada'da Katolik Kilisesi'nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu. Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017'de Vatikan'a yaptığı resmi ziyarette Papa'dan da özür talep etmişti.

Papa soykırımı kabul etti! ile ilgili etiketler Kanada soykırım papa françis
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.