Paleo diyeti nedir? Nasıl yapılır? Neleri yemek yasak?

Alınan fazla kiloların nasıl verileceği, bunun için uygulanabilecek programlar büyük merak konusu. Merak edilen diyet programlarından biri de adını sıkça duyduğumuz Paleo diyeti. Peki, Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl yapılır? Paleo diyetinde hangi besinleri yemek yasak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Yaz aylarının sonuna yaklaşmamızla birlikte, alınan fazla kiloların nasıl verileceği, bunun için nasıl bir program uygulanabileceği büyük merak konusu. Merak edilen diyet programlarından biride adını sıkça duyduğumuz Paleo diyeti. Peki, Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl yapılır? Paleo diyetinde hangi besinleri yemek yasak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Paleo diyeti nedir?  Nasıl yapılır?  Neleri yemek yasak?

Sağlıklı bir beslenme düzeninin, düşük karbonhidrat, dengeli bir protein ve bol bol lif tüketimi ile mümkün olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bunun sebebi ise, insan bedeninin karbonhidrat ve işlenmiş gıdalardan ziyade; protein ve lif içerikli gıdalar için tasarlanmış bir yapı olması. Yani et ve yeni yeni keşfetmeye başladığı bitkisel ürünlerle beslenebilmek için saatlerce avcılık ve toplayıcılık yapan ilkel insanların bu alışkanlıkları yepyeni bir beslenme biçimimin gündeme gelmesine neden oldu. Uplifers olarak bu yazımızda, sporcuların ve Hollywood ünlülerinin de gözdesi olan; ismini dünyadaki tarih öncesi dönem “paleolitik”ten alan paleo diyeti nedir ve nasıl yapılır gibi soruları cevaplayacağız.

PALEO DİYETİ NEDİR? ESASLARI NELERDİR?

Kısaca özetlemek gerekirse paleo diyeti, beslenme konusundaki antik alışkanlıklara göre beslenmeyi ifade eder. Bu beslenme biçiminin ilk kez bir diyet programı olarak ele alınması ise gastroentoloji uzmanı Dr. Walter L. Voegtlin’in yaptığı çalışmalara dayanıyor. 1975 yılında yayınladığı The Stone Age Diet (Taş Devri Diyeti) adlı kitabıyla, insan beslenmesinde “öze dönüş”ün önemini vurgulayan Voegtlin, günümüzde dünyaca uygulanan paleo diyetinin de temellerini atmış oldu. Yıllar içinde pek çok bilim insanının katkısıyla gelişen bu diyetin temel esasları ise şöyle:

Paleo diyeti nedir?  Nasıl yapılır?  Neleri yemek yasak? - Resim : 2

Paleolitik dönemde henüz tarım olgusu ortaya çıkmadığı için, insanlar sadece avlandıkları hayvanların etlerini ve toplayıcılık sayesinde eriştikleri yabani bitki kökleri ile besleniyordu. Bu yüzden unlu mamüller, şeker ve süt ürünleri gibi o dönemde henüz bulunmayan gıdalar paleo diyeti dahilinde tüketilemiyor. Ancak sebze ve meyve tüketiminde herhangi bir kısıtlama söz konusu değil.

Ayrıca olabildiğince basit ve ilkel bir yaklaşım ön gören paleo diyetinde, doğal yollarla elde edilmeyen hiçbir şey tüketilmiyor. Yani paleo diyeti yapacaksanız, işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

Paleo diyeti aynı zamanda, mümkün olduğunca “raw” yani çiğ beslenmenin gerekliliğine inanıyor.

PALEO DİYETİ NASIL YAPILIR?

Paleo diyetine başlamayı düşünüyorsanız öncelikle, bu diyetin bir detoks ya da fazla kilolara elveda deyinceye kadar sürdürülecek klasik bir program olmadığını bilmeniz gerekiyor. Tıpkı taş devri insanlarının sahip olduğu gibi sağlıklı ve dayanıklı bir bedene kavuşmak için bir yaşam tarzı haline getirilmesi gereken bu diyete başlarken bazı kuralları öğrenmenizde fayda var:

KARBONHİDRAT ALIMINIZI SINIRLAYIN

Paleo diyetinden verim almanın ilk kurallarından biri günlük karbonhidrat tüketiminizi olabildiğince kısıtlamaktır. Yani unlu mamüller, şeker ve nişasta içeren sebze – meyveler (patates, yer elması vb.) uzak durmanız gereken besinler arasında. “Karbonhidratsız kalırsam zorlanmaz mıyım?” dediğinizi duyar gibiyiz ancak insan metabolizmasının devamlılığı için hayati bir öneme sahip olan karbonhidratı gün içinde yediğiniz taze meyve ve sebzelerden temin edeceksiniz.

Paleo diyeti nedir?  Nasıl yapılır?  Neleri yemek yasak? - Resim : 3

PROTEİN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Paleolitik çağda hayatını zorlu koşullarda idame ettirmeye çalışan atalarımızın gün boyu ayakta kalabilmesinin ardında, günlük besin ihtiyaçlarının %30’unu proteinlerden alarak, bol bol hareket etmeleri geliyor. Bu yüzden tüm paleolitik çağ tasvirlerinde kaslı, atletik ve sağlıklı insan figürlerine rastlamak mümkün. Böylesi bir “öze dönüş” yaklaşımını uygulayabilmek için proteinleri beslenme rutininin odağına koymak gerekiyor. Doğal koşullarda yetişmiş hayvanlardan elde edilen kırmızı et, tavuk eti, balık ve yumurtanın yanı sıra kinoa, chia ve avokado da paleo diyeti kapsamında bol bol tüketilebilecek kaliteli proteinler arasında.

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN

Adı üstünde “ilkel” bir beslenme biçimi olan paleo diyetini uyguluyorsanız, market raflarını süsleyen her türlü işlenmiş gıdayı hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Hidrojene edilmiş yağlar, bolca şeker ve mısır şurubunun yanı sıra yapay aroma ve koruyucu maddeler içeren bu besinler, vücudun asit – alkali dengesini doğrudan bozup hücre bozulmasına yol açtığı için asla tavsiye edilmiyor. Ayrıca sodyum yönünden tehlikeli sınırlarda seyreden bu tip işlenmiş gıdalar tüketmek, kalp ve damar sağlığı için olduğu kadar böbrek sağlığı için de oldukça zararlı.

BOL LİF TÜKETİN

Özellikle yüksek protein içeren diyetlerde, vücudun asit – alkali dengesini korumak ve sindirim sistemini rahatlatmak için lif alımının da yüksek tutulması olması öneriliyor. Bu yüzden paleo diyeti yapanlar bol bol yeşillik ve nişasta içermeyen sebze / meyveler tüketebilirler.

İYİ YAĞLARI TERCİH EDİN

Paleo diyetinin ön gördüğü tüm beslenme elementleri olabildiğince doğal ve müdahale edilmemiş olmalıdır. Bu yüzden bu diyet kapsamında ay çiçeği, kanola, margarin ve mısır özü yağı gibi yağları tüketmemeniz gerekiyor. Bunlar yerine tekli doymamış yağlara örnek verebileceğimiz zeytinyağı, ceviz yağı ve susam yağını tercih edebilirsiniz. Ayrıca Hindistan cevizi yağı, avokado ve somon da sağlık dostu yağlar arasında gösterilebilir.

Paleo diyeti nedir?  Nasıl yapılır?  Neleri yemek yasak? - Resim : 4

Bu besinleri hayatınızdan tamamen çıkarın

Rafine şeker

Tuz

Bakliyatlar

Süt ve süt ürünleri

Un ve tahıllar

Nişasta içeren, glisemik indeksi yüksek sebze ve meyveler

İşlenmiş gıdalar 

Mayalı besinler

Alkol

İşlenmiş yağlar

 

 

Paleo diyeti nedir? Nasıl yapılır? Neleri yemek yasak? ile ilgili etiketler paleo diyeti nasıl yapılır?
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.