Pakistan'ın muhtemel 'mektup sonrası' lideri Şahbaz Şerif kimdir?

Türkiye'nin en yakın müttefiklerinden biri olan ve özellikle savunma alanında bir çok iş birliği alanı yaratılan Pakistan'da, ABD'nin tehdit mektubunun ardından muhalefet şüpheli bir oylamayla Başbakan İmran Han'ın hükümetini düşürdü. Ülkenin ana muhalefet lideri olan ve ABD ile ilişkileri düzeltme niyetindeki Şahbaz Şerif'in, ülkenin yeni lideri olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Peki Şahbaz Şerif kimdir? SuperHaber okuyucuları için araştırdı...

Şu anda kadar hiçbir Pakistan başbakanı tam bir dönem görev süresini tamamlamayı başaramadı. Imran Han da bu düzeni kıramamış gibi görünüyor.

Imran Han'ın yerini alacağına kesin gözüyle bakılan isim, eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in küçük kardeşi Şehbaz Şerif. Şerif'in seçilmesi, eğer olursa, Imran Han'ın Pakistan'ın 'babadan oğula geçen siyasi hanedanlarını' ortadan kaldırmayı başaramadığını gösterecek.

PEKİ ŞAHBAZ ŞERİF KİM?

Şahbaz Şerif, zengin bir ailenin çocuğu olarak büyük bir servetin içine doğdu. Ama kardeşi gibi o da aile işinden çok siyaseti benimsedi.

Pakistan'ın muhtemel 'mektup sonrası' lideri Şahbaz Şerif kimdir?

1990'da kardeşi Navaz başbakan olarak ilk seçimini kazandığında, Şerif e ülkenin genel kuruluna seçildi.

Abisinin 1997'deki ikinci başbakanlık döneminde, Şerif bu kez vites büyüterek Pakistan'ın en kalabalık ve önemli eyaletlerinden biri olan Pencap'ın başbakanı oldu.

Ancak iki yıl sonra, dönemin Başbakanı Nawaz, Pakistan ordusunun başını değiştirmeye çalıştığında, her iki kardeş de gerçekleşen askeri darbeyle görevden alındı.

SUUDİ ARABİSTAN'DA SÜRGÜNDEYKEN PAKİSTAN ORDUSUNA BİLENDİ

Tüm aile hapse atıldı ve 2007 yılına kadar Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi. Her şey bitip eve döndükten sonra kardeşlerden her ikisi de eski görevlerine geri getirildi.

Pencap'ın başbakanı olarak Şerif, kaynakları yeni yollar ve metro sistemleri için cömertçe kullandı.

Kardeşi Nawaz ise 2017'de bir kez daha görevden alındı. Bu sefer onu görevinden eden hakkında çıkan kabul edilemez yolsuzluk iddialarıydı.

2018'DE 'IMRAN HAN' DİYE BİRİ ÇIKIP TÜM PLANLARINI BOZMUŞTU

Şahbaz Şerif'in, yolsuzlukla suçlanan kardeşinin yerini alması planlanıyor ve buna kesin gözüyle bakılıyordu- ta ki 2018 seçimlerini Imran Han'a karşı kaybedene kadar.

O zamandan beri Şahbaz Şerif ana muhalefet lideri ve Pakistan Müslüman Birliği partisinin genel başkanı olarak görev yapıyor.

Kardeşi gibi, Şahbaz Şerif de boğazına kadar batmış şekilde adam kayırma ve yolsuzluk suçlamalarıyla boğuşuyor. 

BU İSİM GELECEK İÇİN RADARINIZDA OLSUN: HAMZA ŞERİF 

Oğlu Hamza Şahbaz, Pencap'taki muhalefet kanadının lideri ve ileride Başbakan olarak babasının izinden gidebilir. Zira Pakistan'da 'siyasi hanedanlıklar' bu şekilde işliyor.

İNGİLTERE, ŞERİF VE OĞLUNU KARA PARA AKLAMAKLA SUÇLAMIŞTI

2020'de hem Şerif hem de oğlu Hamza kara para aklamakla suçlandı ve İngiltere, Şerif ailesinin banka hesaplarını dondurdu. İngiltere Ulusal Suç Dairesi tarafından yürütülen söz konusu soruşturmada Şahbaz Şerif aleyhine 'kanıt bulamamasının' ardından, İngiltere davayı düşürdü.

Ancak, Şerif ve oğlu Hamza'nın bahse konu iddianamesinin, Pakistan'da Imran Han'ı düşüren gensoru oylaması nedeniyle defalarca ertelendiği iddia ediliyor.

PAKİSTANLI GENERALLERİN DESTEĞİNİ ALAMAZSA İŞİ ZOR

Pakistan'da siyasi başarı için çok daha önemli bir faktör var. O da ülkenin generallerinin desteği.

Şahbaz Şerif daha önce orduyu eleştirmiş olsa da -ki sonuçta zamanında onu sürgüne göndermiş bir ordu bu- son yıllarda daha uzlaşmacı bir tavır takındı.

2018 seçimlerinde, ülkenin orduyla olan kan davalarından kurtulup “ilerlemesi” gerektiğini söyledi ve lider seçilirse generallerle birlikte çalışmayı teklif etti. Ordu komutanı olan Qamar Javed Bajwa'ya desteğini ifade etti.

EKONOMİ VE BAŞKA GÜÇLÜ ADAYLARLA BAŞ ETMEK ZORUNDA KALACAK

Eğer Şahbaz Şerif Pakistan'ın yeni Başbakanı olursa, başarılı olmak için ordunun desteğinden de fazlasına ihtiyacı olacak. Şahbaz Şerif, zor durumdaki bir ekonomiyle boğuşmak zorunda kalacak.

Pakistanlı ünlü bir siyasi hanedanlığın bir başka çocuğu, suikaste uğrayan bir başbakan olan Benazir Butto'nun oğlu Bilawal Butto Zerdari ve eski bir cumhurbaşkanı olan Asif Ali Zerdari, şimdilik kendisine destek vermiş gibi görünüyor, fakat aralarında gizli bir rekabet olduğu söylentisi de var. 

 

 

SuperHaber | Cengiz Büyükuncu 

 

Pakistan'ın muhtemel 'mektup sonrası' lideri Şahbaz Şerif kimdir? ile ilgili etiketler Pakistan Darbe Amerika ABD shehbaz sharif şahbaz şerif muhalefet Başbakan
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.