Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor

Turizmin en gözde bölgelerinden biri olan ve özel koruma kapsamında olduğu için çivi bile çakılmasının yasak olduğu Göcek'te ortaya çıkan kaçak yapılaşma görüntüleri tepki çekti. Gizlice başlayan yapılaşma çalışmaları teknelerden görünür olaya başladı.

Bakir doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği bölgelerden Biri olan Göcek, özel koruma statüsünde buluyor. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en bakir ve gözde turizm bölgelerinden biri olan Göcek "Özel Çevre Koruma Bölgesi" statüsünde buluyor. Göcek'teki koyların bir kısmı doğal, bazıları ise arkeolojik sit alanı olarak korunuyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor

12.06.1988 tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi tespit ve ilan edilen Fethiye-Göcek bölgesi 6 belde ve 6 köyden oluşuyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 2

Bu kadar bakir ve de dünyanın gözdesi olan Göcek bölgesinde yapılaşmaya asla izin verilmiyor ama son dönemlerde yasaları hiçe sayan ve gizlice yürütülen kaçak yapılaşma örnekleri görünür olmaya başladı. Yasaya göre bölgede yapılacak her imar planlı, ekolojik ve tarihi temellere dayandırılmak zorunda.

Yoğun bir tekne turizmine sahne olan bu muhteşem koylardan biri olan Binlik-Yavansu koyunda bugünlerde dikkat çeken bir yapılaşma göze çarpıyor. Yerli ve yabancı birbirinden lüks teknelerin demirlediği koyda herkesin gözünün önünde yüzer bir mendirek göze çarpıyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 3

Tepeden koya doğru uzanan zeytin ağaçlarının arasında tekerlekli prefabrik süsü verilmiş bir yapı görülüyor. Hemen yanında da yenisinin inşaatı hızla devam ediyor. Mendirekten beton blok parçaları indiriliyor ve hızlıca monte ediliyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 4

Göcek’teki koyların tapulu malikleri de var. Geçmişte o bölgede zeytin tarımı yapan arazi sahibinin taş bir yapısı varsa benzerine izin verilebiliyor ama burada durum çok farklı.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 5

"BU BÖLGEDE BÖYLE BİR YAPILAŞMA OLAMAZ"

Fethiye-Göcek koylarını korumak için oluşturulan STK’ların temsilcilerine göre bu bölgede böyle bir yapılaşma asla olamaz. Nitekim daha önce buraya müdahale edildi ama bu tür yerler astronomik paralar karşılığı el değiştirilip yeni bir durum ortaya çıkabiliyor.
Yavansu Koyu’ndaki yapılaşma arazinin topografyası üzerinde oynanarak başladı.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 6

En az dikkat çekecek şekilde taş ve beton dökülerek örülen küçük duvarlar, patika yollar hemen dikkat çekiyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor - Resim : 7

Koyda en dikkat çeken değişimlerden biri de taşıma çakıl taşları ile yaklaşık 50 metrelik bir yapay plaj oluşturulmuş olması. Göcek Halk Meclisi temsilcilerine göre bu gizli inşaatın hedefi orada bir cafe-restoran-plaj işletmesi kurmak.

Yavansu Koyu’ndaki bu kaçak yapılaşmaya ilişkin CİMER’e de şikayet yağıyor. Buna rağmen koyda inşaat çalışması son sürat devam ediyor.

Özel koruma alanı Göcek’teki Yavansu Koyu’nda göz göre göre kaçak yapı inşa ediliyor ile ilgili etiketler İnşaat CİMER göcek kaçak yapılaşma şikayet
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.