Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti

Özbekistan’ın başkenti Taşkent, tarihi bir gün ve sıradışı bir serenomiye ev sahipliği yaptı. Ülkenin bağımsızlığını ilan edişinin 30. yıl dönümünde şehrin en güzel yerinde inşa edilen görkemli özgürlük anıtı Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı muhteşem bir törenle açıldı. Türk şirketi ‘Outdoor Factory’ tarafından hayata geçirilen anıt, dünyanın en önemli şehir simgelerinden biri olarak 63 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Müzecilik, temapark projeleri ve şehir mimarisi alanlarında çok önemli işlere imza atan Outdoor Factory (Açıkhava Fabrikası) Özbekistan’ın 3. Rönesans hareketinin başlangıcı olarak planlanan bu dev projeyi dünyanın bu alanda çalışan en önemli şirketleri ile yarışarak kazandı.

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 15 Temmuz anıtı ve müzesi ile Yassıada’daki Demokrasi müzesini hayata geçiren Outdoor Factory firması bu anıtla anıt ve müzecilik alanındaki başarılarını taçlandırmış oldu.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti

TAŞKENT'TE TÜRK İMZASI

31 Ağustos’ta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in resmi açılışını yaptığı bu görkemli anıt, ismini İtalyanca ve Özbekçede yıldız anlamına gelen Stella’dan alıyor.

Outdoor Factory’nin limitleri zorlayan olağanüstü bir çalışma temposuyla hayatta geçirdiği “30. Yıl Anıtı”, Özbekistan’ın en önemli tarihsel ve kültürel milli değerlerini yansıtıyor.
Semerkant’taki Emir Temur Türbesi, Buhara’daki İsmoil Samoniy Türbesi ve Kalon Mescidi, Semerkant’taki Registon işlemelerinden izler taşırken, tarihi İpekyolu ve El Biruni’nin ‘ayın hareketleri’ çalışmasına da göndermede bulunan simgeleri bünyesinde barındırıyor.

TASARIMI 47 GÜN SÜRDÜ

Anıtta kullanılan bütün malzemeler Türkiye’den 85 TIR ve 14 kargo uçağı ile Taşkent’e taşındı.
Anıtın Özbekistan’ın Bağımsızlık gününe yetişmesi için olağanüstü bir çalışma gerekiyordu.
Tasarım ve projelendirmesi 74 gün süren anıtın malzemeleri 85 tır ve 14 kargo uçağı ile Taşkent’e taşındı. Projenin hayata geçirilmesinde yine Türkiye’den gelen 1000’in üstünde çalışan görev aldı.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti - Resim : 2

60 metre yüksekliğindeki dev anıt 63 günde tamamlandı ve 31 ağustos bağımsızlık gününe yetiştirildi. Dış yüzeyinde ülke tarihinin 3 farklı döneminin anlatıldığı anıtın iç bölümünde ise mapping teknolojisi ve rölyef heykeller kullanıldı.

Outdoor Factory Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Yedigöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği ile yaptıkları 15 Temmuz ve Yassıada müze projelerinden sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyovey’in de dikkatini çekmeyi başardıklarını ve 15 proje arasından birinci seçilerek yola koyulduklarını söyledi.

Anıttaki figür ve sembollerin titiz bir çalışma ile seçilerek yerleştirildiğini belirten Yedigöz, ekibine teşekkür etti ve ‘Ne kadar gurur duyarsak azdır’ dedi.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti - Resim : 3

Outdoor Factory Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Yedigöz

Outdoor Factory Ortağı dünyaca ünlü tasarımcı Sinan Turaman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e, bu değerli eser ortaya çıkması için verdiği destek için teşekkür etti. Turaman’ın verdiği bilgiye göre anıtın tasarımında Özbek tarihçilerden alınan bilgilerin katkısı büyük oldu.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti - Resim : 4

Outdoor Factory ortağı ünlü tasarımcı Sinan Turaman 

Genel müdür yardımcısı Hakan Beşcelioğlu da Stella anıtının Özbekistan tarihindeki iki rönesans döneminden sonra üçüncü rönesansı temsil ettiğini söyledi.

Beşcelioğlu, Özbek sanatçılarla birlikte çalışarak anıttaki Emir Timur’un fetih haritası, Semerkand kökenli tarihi kapı, temsili İpekyolu, Huma Kuşu ve Harezmi’ye gönderme yapan sembollerin titiz bir çalışmayla ortaya çıktığını anlattı.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti - Resim : 5

Hakan Beşcelioğlu

ORTA ASYA’NIN ÇEKİM MERKEZİ

Outdoor Factory Ortağı dünyaca ünlü tasarımcı Sinan Turaman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e, bu değerli eser ortaya çıkması için verdiği destek için teşekkür etti.
Turaman’ın verdiği bilgiye göre anıtın tasarımında Özbek tarihçilerden alınan bilgilerin katkısı büyük oldu.

Anıtta kullanılan mozaik ve rölyef çalışmalarında İsmail Samoniy Türbesi ve Kalon Mescidi gibi Özbekistan’ın önde gelen tarihi yapılarından esinlenildi.”

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti - Resim : 6

ANITIN ZİRVESİNDE ZÜMRÜT-Ü ANKA

Anıtta, dünya ticaret tarihinde büyük önemi bulunan ipek yolu heykel çalışmaları, Türki Cumhuriyetlerin halklarının temsili heykelleri,büyük islam alimi Harezmî’nin matematiğe kazandırdığı 0 ve 9 rakamları, sonsuzluğu simgeleyen bronz kesitlere eşlik eden sanatsal enstalasyonlar ve daha birçok kültürel değerin sembolleri özel tekniklerle yerleştirildi.
Anıtın kuş bakışı görüntüsünde Türk tarihinde önemli anlamı olan sekiz köşeli yıldız simgelenirken en yüksek noktasında da küllerinden doğduğuna inanılan ve özel aydınlatmalarıyla yıldız gibi tüm şehirde parlayan huma kuşu yer alıyor.

Özbekistan'ın yeni sembolü Stella anıtını Türk firması Outdoor Factory inşa etti ile ilgili etiketler Özbekistan Taşkent Sitella Anıtı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.