ÖSYM'nin kontenjan kılavuzunda dikkat çeken detay... Bazı bölümlerde baraj devam ediyor

Önceki gün açıklanan YKS sonuçlarının ardından ÖSYM, üniversiteye girecek adaylar için kontenjan kılavuzunu yayınladı. Açıklanan kılavuza göre bazı bölümlerde baraj uygulaması devam ediyor. Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi gibi alanlarda başarı sırası barajı devam ediyor. Üniversitelerde, açıköğretim dahil, toplam 1 milyon 61 bin 686 kontenjan bulunuyor. Öte yandan her 3 adaydan 1'i üniversiteye girebilecek.

Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları önceki gün açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) dün de Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladı. Adaylar için ön bilgi amaçlı yayımlanan kılavuzdan, hukuk fakültelerinin başarı sırası barajıyla ilgili bir sürpriz çıktı. Öyle ki Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Şubat 2021’de aldığı kararla başarı sırası barajını yükseltmiş, bu yıldan itibaren 100 bin olarak uygulanacağını duyurmuştu. Kılavuzda başarı sırası 125 bin olarak açıklandı.

Milliyet gazetesinden Ayşe Bozan Yılmaz'ın haberine göre, ilk etapta hata yapıldığı düşünüldü ancak ÖSYM’den yapılan açıklamada “YÖK, 125 bin olarak uygulanmasına karar verdi” denildi. Adayların başarı sıralarının çok düştüğü ve vakıf üniversiteleri başta olmak üzere hukuk fakültelerine yerleşecek aday bulmakta sıkıntı yaşanacağı için YÖK’ün böyle bir karar aldığı tahmin ediliyor. Karar, başarı sıraları düşük geldiği için hukuk fakültelerine giremeyeceğini düşünen adayları sevindirirken kontenjanların boş kalmasından korkan üniversiteleri de rahatlattı.

1 MİLYON KONTENJAN VAR

Üniversitelerde açıköğretim dahil, ön lisansta 512 bin 881; lisansta 509 bin 164; özel yetenekte 39 bin 641 olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin 686 kontenjan bulunuyor. Sınav sonuçlarına göre 2.9 milyon aday için tercih yapma hakkı doğdu. Bu durumda yaklaşık her 3 adaydan 1’i üniversiteye girme şansı yakalayacak. Adayların en çok tercih ettiği programlardan tıp fakültelerinde 18 bin 362, diş hekimliğinde 9 bin 264, eczacılıkta 4 bin 393, hukukta 16 bin 663, mimarlıkta 7 bin 558; mühendislikte 73 bin 237; öğretmenlikte 43 bin 485 kontenjan var.

24 TERCİH HAKKI BULUNUYOR

YKS’de bu yıl baraj yok. O nedenle Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) puan türlerinde yerleştirme puanı hesaplanan tüm adaylar tercih yapabilecek. Tercihler 27 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. 2022-TYT puanı hesaplananlar, Tablo 3’teki ön lisans programlarını; 2022-AYT/YDT puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecekler.

HERKES GİREMEYECEK

YKS’de tercihler için puan barajı kalktı ancak tıp, hukuk gibi bazı programlarda uygulanan başarı sırası barajı devam ediyor. Bu programlar ve en düşük başarı sıraları şöyle: Tıp 50 bin, hukuk 125 bin, diş hekimliği 80 bin, Eczacılık 100 bin, mimarlık 250 bin, mühendislik 300 bin, Öğretmenlik (Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı dahil) 300 bin. Bu barajların altındaki adaylar bu programlara giremeyecekler.

ÖSYM'nin kontenjan kılavuzunda dikkat çeken detay... Bazı bölümlerde baraj devam ediyor ile ilgili etiketler ÖSYM Baraj üniveriste tercih başarı sıralaması Tıp Fakültesi hukuk fakültesi
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.