Osmanlı korkusu İran'ı çıldırttı

Ermenistan hükümeti, Mehri Dehlizi üzerinden Nahçıvan'a açılması planlanan karayolu ve demiryolu hatlarının iptali için Rusya'ya başvurdu. Konuya ilişkin, Türkiye'nin Rusya Araştırmaları Enstitüsü resmi hesabından paylaşım yaptı. Uluslararası gözlemciler ise Ermenistan’ın Rusya’ya karayolu iptali için başvurmasının arkasında İran’ın olduğunu belirtti.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısı ile başlayan savaş, 44 gün sonra Paşinyan’ın açıklaması ile sona ermişti. Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya’nın nezaretinde bir anlaşma yaparak savaşı bitirme kararı almıştı.

AZERBAYCAN-NAHÇIVAN ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE BAĞLANACAKTI!

10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan anlaşma gereği Azerbaycan, yeni çekilecek yol hatları boyunca Karabağ üzerinden Mehri Dehlizi ile Nahçivan'a ve Türkiye'ye bağlanacaktı. Bu husus, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan anlaşmanın da 9. maddesinde yer alıyordu.

ERMENİSTAN NAHÇIVAN’A KARAYOLU AÇILMAMASI İÇİN RUSYA’YA BAŞVURDU!

Ancak önceki gün Ermenistan’ın Dışişleri yetkilileri aracılığı ile Rusya’ya bir müraacatta bulunulduğu ortaya çıktı. Ermenistan hükümeti, Mehri Dehlizi üzerinden Nahçivan'a karayolu ve demiryolu hatlarının iptali için Rusya'ya başvurdu. Konuya ilişkin, Türkiye'nin Rusya Araştırmaları Enstitüsü kendi Twitter sayfasından paylaşım yaptı.

Osmanlı korkusu İran'ı çıldırttı

ERMENİSTAN TAVİZ VERMEYE HAZIR!

Bu arada, Dağlık Karabağ’da büyük yenilgiye uğrayan Ermenistan tarafı, aynı maddenin iptali karşılığında, Fuzuli-Şuşa otomobil yolunun kullanışına izin vereceğini açıkladı. Uluslararası gözlemciler, Ermenistan’ın bu açıklamasının Azerbaycan’a karayolu açılmaması için yapıldığını ifade ediyor.

MEHRİ DEHLİZİ YOLU AZ MALİYET BÜYÜK TİCARET DEMEK!

Azerbaycan’dan Nahçivan'a karayolları ve demiryolları hatlarının çeklimesi ile Bakü pek çok avantajlar kazanmış olacak. Bu önemli proje ile Azerbaycan'dan Nahçivan ve Türkiye'ye daha kısa yolla, daha az fiyatla yolculuk yapmak mümkün olacak. Bunun yanı sıra, Azerbaycan–Karabağ-Nahçivan-Türkiye ticari ilişkileri, yük taşımaları ve ekonomik canlanmanın yükselişe geçeceği tahmin ediliyor. Anlaşma ile Ermenistan da bölgede komşularla ilişkilerini pekiştirecek avantajlar sağlayacak. Diğer taraftan proje, Azerbaycan'ı Nahçıvana gidiş geliş için İran'a muhtaç durumundan çıkarmış olacak.

Osmanlı korkusu İran'ı çıldırttı - Resim : 2

KARAYOLUNUN İPTALİ İÇİN İRAN MI DEVREYE GİRDİ!

Ermenistan’ın Mehri Dehlizi Karayolu’nun iptali için Rusya’ya başvurmasının Türkiye tarafından takip edildiği ifade edildi.

SuperHaber’in elde ettiği bilgilere göre, bu hafta İran Parlamentosunda gerçekleştirilen oturumda, Şazend Milletvekili Mahmud Ahmedi Biğeş konuşmasında, ülkesinin yol hatları projesindeki görüşlerini dile getirerek, endişelerini açıklamıştı.

"AZERBAYCAN’DAN İZİN ALMAK ZORUNDA KALACAĞIZ!"

Biğeş konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Sayın milletvekilleri, hiç dikkat ettiniz mi İran'ın kuzey ve kuzeybatı sınırlarında neler oldu? Ne facialar baş gösterdi? Ermenistan ve Azerbaycan, barışının perde arkasında ne vardı biliyor musunuz? Rusya ve Türkiye'nin hiçbir anlaşması yoktu. Ama Ermenistan sınırı İran sınırından uzaklaştı. Türkiye'yi Nahçivan ve Azerbaycan Cumhuriyetine bağladı ve bu işle biz sonsuza kadar, bağımsız ve komşu Ermenistanla gidiş gelişimiz için Azerbaycan Cumhuriyetinden izin istemeliyiz.”

Osmanlı korkusu İran'ı çıldırttı - Resim : 3

İRAN’IN ERMENİSTAN’A NEDEN SİLAH SATTIĞI ORTAYA ÇIKTI!

İranlı milletvekili Biğeş’in açıklamalarını değerlendiren tarafsız uluslarası gözlemciler, "Olayları bir bütünü ile gördükten sonra İran'ın Dağlık Karabağ savaşında, Azerbaycan'ın kazanmaması için Ermenistan'a neden silahlar gönderdiği bir kez daha sorgulanmalı" yorumlarında bulundular.

Yine aynı gözlemciler, İran'ın Azerbaycan endişesini, kendi içinde bulunan 30 milyonluk Azerbaycan Türkünün varlığı ve fırsat halinde güneyle birleşebileceği tehlikesi ile izah ediyorlar.

Osmanlı korkusu İran'ı çıldırttı ile ilgili etiketler Azerbaycan Ermenistan nahçıvan Mehri Dehlizi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.