Oruçluyken okunan dualar ve peygamber efendimizin iftar duası

2023 yılı Ramazan ayına girildi. Ramazan ayında oruç tutanlar bol bol ibadet yapıyor. İslam aleminde önemli yer tutan bu ayın rahmetinden ve bereketinden faydalanmak isteyenler ise niyetliyken ve orucunu açarken çeşitli dualar ediyor. İftar vakti oruçlu olan kimselerin dualarının geri çevrilmediği biliniyor. Ramazan ayında oruç açarken okunacak dualar ise merakla araştırılıyor. İşte oruç açarken okunan dua ve peygamber efendimizin orucunu açarken yaptığı iftar duası...

İftar vakti oruçlu olan kimselerin dualarının kabul olduğu biliniyor. Ramazan ayında oruç açarken okunacak dualar ise merakla araştırılıyor. İşte oruç açarken okunan dua ve peygamber efendimizin orucunu açarken yaptığı iftar duası...

İftar Vaktinden Birkaç Dakika Önce

İftardan birkaç daika öncesinde ilk olarak euzu besmele çekilerek ”Allahümme ya vasi’al mağfireh iğfirli ve li valideyye ve li üstaziyye ve lil müminine vel müminat yevme yekulmülhisap” duası okunmalıdır. Bu duanın anlamı ise şöyledir; Ey bağışlaması geniş olan Allah’ım! kıyamet günü hesaba çekilirken beni, anne babamı, hocamı, erkek ve kadın tüm müminleri bağışla!

Birkaç Lokma Yedikten Hemen Sonrasında İse

Yukarıdaki dua yapıldıktan sonrasında birkaç lokmalık yemek yedikten hemen sonrasında ise, ”Zehebezzama vebtelletil urük ve sebe-tel ecr inşallahü teala” duası okunmalıdır. Bu duanın anlamı ise şöyledir; Açlık ve susuzluk bitti, inşallah sevabına kavuştuk”

PEYGAMBERİMİZ'İN YAPTIĞI (S.A.V) İFTAR DUASI

İftar vakti dua ve tövbelerin kabul edildiği, rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğu bir vakittir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Ramazan ayında orucunu hurmayla açardı, şayet hurma bulamazsa su ile açmayı tercih ederdi. Allah Resulü (S.A.V.) orucunu açarken okuduğu dua nasıldı? sorusuna ise şöyle cevap verilebilir. Peygamberimiz orucunu açarken iftar duası olarak “Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (krş. Ebû Dâvud, Savm, 22) derdi.

Oruç açmadan önce şu duayı okuyarak da oruç açılabilir:

 "Allahümme leke sumtü ve bike Amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızgıke eftartü ve savme gadin neveytü.

 Anlamı: Ey Allahın senin rızan için oruç tuttum,sana iman ettim,sana tevekkül ettim,senin verdiğin rızıkla iftar ettim,Ve Yarının orucuna nyet ettim"

İFTAR VAKTİ ORUÇLUNUN DUASI GERİ ÇEVRİLMEZ

Mazlumun duası, babanın duası, salih kimsenin duası, itaatkâr evladın ana-babasına duası, yolcunun duası, çaresiz ve muhtaç olanların duası, iftar vakti oruçlunun duası ve Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul olur.

Oruçluyken okunan dualar ve peygamber efendimizin iftar duası ile ilgili etiketler Ramazan iftar dua
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.