Ortak mirasın yaşatılması için önemli bir adım atıldı

Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokolün imzalandığı an itibariyle başlatılan ilk program ile Osmanlı döneminden kalma tahrip olmuş yazma eserler ve tarihî belgelerin onarılarak dijital ortama aktarılması sağlanacak.

Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde düzenlenen imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ile Bosna Hersek’te bulunan yetkililer ve basın mensupları katıldı.

Ortak mirasın yaşatılması için önemli bir adım atıldı

"ORTAK MİRASIN YAŞATILMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

İmza töreni öncesi konuşma yapan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, her iki ülke arasında ortak değerlerin, ortak mirasın olduğunu; bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem arz ettiğini ve imzalanan protokolle ortak mirasın yaşatılmasında önemli bir adım atıldığını ifade etti.

UZMANLAR EĞİTİM PROGRAMINA ALINACAK

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, “Yunus Emre Enstitüsü 2012 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığının destekleriyle ‘Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi’ni sürdürüyoruz. Bu proje kapsamında Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde yazma eser restore edecek uzmanlara yönelik Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Eğitim programının yaklaşık 3 ay süreceğini ifade eden Mehmet Âkif Yaman, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2016 yılı içerisinde Bosna-Hersek Arşivi, Saraybosna Tarih Arşivi, Hersek-Neretva Arşivi ve Kosova İslâm Birliğinde yazma eser restorasyon atölyesi kurulduğunu ve bu kurumlardan katılacak kursiyerlerin dışında Bosna-Hersek Şarkiyat Enstitüsü ve Kosova Millî Kütüphanesinden de birer kursiyerin katılacağını ifade etti.

Prof. Dr. Čazim Hadžimejlić’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Yazma Eser Restorasyonu Eğitim programının 3 ay süreceğini söyleyen Mehmet Âkif Yaman, programın protokolün imzalanacağı an itibariyle başlayacağını sözlerine ekledi.

OSMANLI VESİKALARI KATALOĞU DA NEŞREDİLECEK

İş birliği için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ise taraflar arasındaki iş birliğinin eğitim programı ile başladığını belirterek, "Birlikte daha çok projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. Yakın zamanda Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Osmanlı Vesikaları Kataloğu'nu da birlikte neşredeceğiz." diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman tarafından iş birliği protokolüne imza atıldı.

Yunus Emre Enstitüsü "Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında şimdiye kadar Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Kosova’da bulunan toplam 10 bin yazma eser ile 5 bin matbu eseri dijital ortama aktarmıştı.

Ortak mirasın yaşatılması için önemli bir adım atıldı ile ilgili etiketler Osmanlı belge ortak miras protokol
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.