'Orman dede'lerden Ramazan Karakoyun vefat etti

Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı bir köyde yıllarca ağaç dikerek kıraç yamaçları ormana çeviren Ramazan, Şükrü ve Mevlüt Karakoyun kardeşlerden en büyüğü Ramazan Karakoyun (91) vefat etti. Ondan geriye diktiği binlerce ağaçtan oluşan bir orman kaldı.

Ramazan, Mevlüt ve Şükrü Karakoyun kardeşler 1950’lerde Orman İdaresi’nin başlattığı ağaç dikme seferberliğine katıldılar. Önce bir ‘iş’ olarak başladıkları ağaç dikmek, sonradan onlar için bir sevdaya dönüştü. Köyün kıraç yamaçlarına, sarp tepelerine ulaşabildikleri her yere fidan diktiler. Durup dinlenmeye başladıklarında, diktikleri fidanlar artık orman olmuştu.

'Orman dede'lerden Ramazan Karakoyun vefat etti

3 KOCA ÇINAR

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre; Orman İdaresi de onları unutmamıştı. Hazırladıkları bir tanıtım filmiyle üç kardeşin adını ve emeklerini tarihe kayıt düştü. Ben de bu filmi gördükten sonra üç koca çınarın yaşadığı köye gitmiş ve onlarla o günleri yad etmiştim. İlk Ramazan Amca’nın evine misafir olmuştum. O zaman 89 yaşındaydı. Bedeni yorgundu ama zihni berraktı. Hiçbir detayı unutmamıştı. Diktiği ağaçların bazılarının yerini tek tek hatırlıyordu.

'Orman dede'lerden Ramazan Karakoyun vefat etti - Resim : 2

''HEP DİKTİK...''

Bastonuyla işaret de ederek şunları anlatmıştı: “Hep dikdik, hep dikdik. Çok çam diktik. Dumanlı sedir de diktik. Az da göknar... Hanımım da bana azık getirirdi. O da yardım eder, dikim yapardı. Fidanları ya merkeplerle taşır ya da kucağımızda çıkarırdık. O zamanlar dağlar çıplaktı. Şimdi içinden geçilmez. Sonunda ormana kavuştuk ama başlangıcında ‘Biz bunların büyüdüğünü göremeyiz’ derdik. Cenab-ı Allah hepsini gösterdi. Sonradan huzurevi yapılırken de hem ağaç diktim hem de dikenlere tarif ettim. Çok uğraştım, çok emek verdim. Nerede bir boşluk var oraya gittim. Bekçiliğini yapıp korudum.”

'Orman dede'lerden Ramazan Karakoyun vefat etti - Resim : 3

AĞAÇLARIN ALTINA...

Ramazan Amca, yaşlılığa bağlı hastalıklardan mustaripti. Bir süredir devam eden tedavi sürecinin ardından vefat etti. 23 Haziran doğum günüydü. Geride hem el emeğini hem de gönülden sevgisini vererek diktiği ağaçlardan oluşan bir orman kaldı. Cenazesine orman memurları da katıldı. Ulu ağaçlarla çevrili bir mezarlıkta toprağa verildi. Kardeşleri 87 yaşındaki Şükrü Amca ve 86 yaşındaki Mevlüt Amca kendilerine ağaç dikme sevdasını aşılayan ağabeylerini hayırla yâd ediyor...

'Orman dede'lerden Ramazan Karakoyun vefat etti ile ilgili etiketler Konya Akşehir Ramazan Karakoyun orman dede orman dedeler
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.