Oraj nedir, ne anlama geliyor?

Oraj nedir? sorusu Meteoroloji ve AKOM'dan İstanbul için 'oraj' uyarısı gelmesinin ardından vatandaşlar tarafından araştırılan bir konu oldu. Bu çerçevede arama motorlarında 'Oraj ne anlama geliyor?' gibi sorular araştırılıyor. Peki Oraj nedir, ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...

Oraj nedir? sorusu Meteoroloji ve AKOM'dan İstanbul için 'oraj' uyarısı gelmesinin ardından vatandaşlar tarafından araştırılan bir konu oldu. Bu çerçevede arama motorlarında 'Oraj ne anlama geliyor?' gibi sorular araştırılıyor. Peki Oraj nedir, ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...

Oraj nedir, ne anlama geliyor?

ORAJ NE ANLAMA GELİYOR?

Oraj, meteorolojide "gök gürültülü fırtına" olarak bilinen bir hava olayıdır. Genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülür. Türkçede "oraj" terimi, İngilizce "thunderstorm" kelimesinden türetilmiştir ve kısaltması TS olarak gösterilir.

ORAJ NEDİR?

Oraja kümülonimbus bulutları neden olur. Bu bulutlar, yer yüzeyinin farklı bölgelerinin ısınmasına, dağlık bölgelerdeki yükselme hareketlerine ve cephesel sistemlerdeki dinamik yükselmelere bağlı olarak oluşur. Orajlar genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağışlarla karakterizedir. Bazı durumlarda kar veya dolu da eşlik edebilir. Yağışsız orajlar ise adından da anlaşılacağı gibi hiç yağış içermeyen durumlardır. Dolu yağışına neden olan orajlar "dolu fırtınası" olarak da adlandırılır.

Oraj soğukları, yukarıda belirtilen kümülonimbus bulutlarının oluşması için gereken soğuk hava ve neme işaret eder. Bu tip bulutlar yerden 20 km yüksekliğe kadar ulaşabilir ve dolu, kuvvetli rüzgar, gök gürültüsü, şimşek, kuvvetli yağış ve hortumlara neden olabilir. Hortumlar, dönen havanın hızı saatte 500 km'ye kadar ulaşabilir. Gök gürültülü sağanak yağışlara neden olan bu bulutlar genellikle orta enlemde yazın, tropik bölgelerde ise yıl boyunca görülür. Orta enlem siklonlarında bulunan soğuk cephe ve onun 100 ila 300 km ilerisi bu bulutların oluşum alanlarıdır.

Oraj bulutları uçaklar için tehlikeli olabilir. Kümülüs bulutları, dikey bir şekilde gelişen ve kuvvetli hava akımları oluşturan bulutlardır. Oraj bulutları daha fazla gelişmiş kümülüs bulutlarını ifade eder ve tepeleri örs benzeri bir yapıda görülebilir. Uçuş esnasında pilotlar oraj bulutlarına dikkat eder ve rotalarını buna göre belirler. Meteoroloji birimleri de oraj riskine ilişkin bilgileri hava kontrol görevlilerine ileterek uçakların güvenliğini sağlar. Oraj riskinin yüksek olduğu durumlarda uçuşlarda rötarlar yaşanabilir.

Sonuç olarak, oraj gök gürültülü fırtınalardır ve genellikle kümülonimbus bulutlarının neden olduğu şiddetli yağışlarla karakterizedir. Oraj soğukları, bu tür bulutların oluşması için gerekli olan soğuk hava ve nemle ilişkilidir. Ayrıca uçuşlarda oraj riskine dikkat edilir ve uçuş rotaları buna göre belirlenir.

Oraj nedir, ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler hava durumu AKOM
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.