Operasyon kapıda! Eller tetikte, mevziler kazıldı, emir bekleniyor...

Rusya lideri Putin’in, Ankara’ya gelmeden önce Esad’la bir araya gelmesi ve Rus askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklaması, gözleri bir kez daha Afrin’e çevirdi.

Putin’in bu adımı sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bir süredir hazırlıklarını yaptığı Afrin harekâtının önünün açıldığı görüşü seslendirilmeye başlandı.

AFRİN KALKANI

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre, Fırat Kalkanı harekâtının Türkiye’nin istediği biçimde sonuçlanmasıyla bu kez Afrin Kalkanı harekâtının Türkiye’nin elini güçlendireceği değerlendirmeleri yapılıyor. PKK’nın Afrin’de YPG/YPJ üzerinden yarattığı varlığı, Kandil’in Türkiye’nin batı bölgelerine “kolayca” ulaşmasının önünü açıyor. Kandil’den yola çıkan silahlı gruplar, Suriye’nin kuzeyi ve Afrin üzerinden Amanoslar’a, buradan da İzmir’e kadar gidebiliyor. Burada kolay geçiş yapılan bir güzergâh açılmış durumda.

Keza, içinde PKK’ya bağlı silahlı grupların da yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IrakOrdusu ile “Irak - Suriye sınırının güvenliğini sağlamak” için masaya oturup anlaşmaya varması Kandil’deki silahlı PKK gruplarının Türkiye’ye yönelik hareketlerini daha da kolaylaştıracak hiç kuşkusuz.

afrin-harita

Güncel bu fotoğraf, Afrin’deki durumun son haline bakmayı gerekli kılıyor.

PKK’nın Afrin’deki varlığını 1980’li yıllarda kurmaya başladığı biliniyor.
Afrin’de 1981-82’de oluşumuna başlayan PKK, 1985’ten itibaren örgüte katılan gençleri, buradan Türkiye’ye göndermeye başladı.

MEVZİLER KAZILDI, TANKLAR KONUŞLANDIRILDI

Rusya’nın, asker çekme kararı Ankara tarafından yakından izlenirken, Afrin’deki Rus askerlerinin bölgeden çekilip çekilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Türkiye ile başlayan normalleşme süreci kapsamında sayıları 800’den 300’e düşürülen Rus askeri, Afrin’in Kefer Cenne, Meydanki, Matar Ziraa ve Raco ilçesindeki stratejik noktalarda konuşlu bulunuyor. Türkiye sınırındaki Azez ilçesi karşısında bulunan Tel Rifat, Mınıg hava üssü ve Bılbıl ilçesi hattında uzanan ve Afirin’i de içine alan 170 kilometrelik bir hat Rus askerlerinin gözetiminde. Oluşturulan kontrol noktalarında görev yapan Rus askerlerinin bölgeden çekilmesi konusunda henüz bir girişim başlatılmış değil.

Bölgedeki kaynaklar, Rus askerlerinin halen konuşlanan bölgelerde faaliyetlerine devam ettiğini ve çekilmeye yönelik bir hareket yaşanmadığını belirtti.

Afrin’deki PYD yönetimi, olası TSK harekatına karşı Rakka operasyonu sonrası bölgeye geri dönen silahlı grupları Türkiye sınır hattına sevk etti. Sınırın önemli noktalarına ise ağır silahlar konuşlandırdı. Afrin’in Raco bölgesi Bılbıle ilçesinin Kirdo ve Ezri köyleri karşısına örülen güvenlik duvarının tamamlanması sonrası TSK tarafından bölgeye takviye güçler sevk edilirken, sınırın birçok noktasına yeni mevziler kazıldı. Son iki gün içinde tanklar kazılan hendeklere konuşlandırılıyor.

ELLER TETİKTE EMİR BEKLİYORLAR

Son zamanlarda gözlerin çevrili olduğu PYD denetimindeki Suriye'nin Afrin kentine Türkiye'nin olası operasyonuna muhalifler de destek verecek. Azez ile Afrin arasındaki bölgede kontrol noktası oluşturarak olası operasyon için hazır kıta bekleyen muhalifler, PYD'nin zaman zaman yaptığı taciz atışlarına da anında ağır silahlarla karşılık veriyor.

afrin7

Operasyon kapıda! Eller tetikte, mevziler kazıldı, emir bekleniyor... ile ilgili etiketler Afrin Operasyon PYD PKK Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.