Ölen eşinin hatıraları artık onun

Denizli'de bir kişi, ölen eşinin cep telefonunda bulunan dijital verilere ulaşamayınca hesaplara erişim izni verilmesi için mahkemeye başvurdu. Kadının başvurusunu inceleyen İstinaf Mahkemesi, talebi yerinde bularak dijital hesabın miras kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Emsal sayılacak bu karar sayesinde kadın artık eşinden kalan telefondaki verilere ulaşabilecek.

Denizli'de bir kişinin eşi trafik kazası sonucu vefat etti. Eşinden geriye ise cep telefonu ve o telefonda kayıtlı fotoğraf, video kayıtları ile elektronik postalar kaldı.

Ancak eşinden hatıra kalan o kayıtların depolandığı ilgili hesaplara erişim izni bulunmuyordu. Bu hesaplara ulaşabilmek için de mahkemeye başvurdu.

İlginç dava başvurusu Denizli 4'ncü Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapıldı. Davacı, eşine ait dijital verilerin depolandığı hesabın miras kabul edilerek kendisine erişim izni verilmesini istedi. Mahkeme, talebi özel hayatın gizliliği gerekçesiyle kabul etmedi.

İSTİNAF, DAVACIYI HAKLI BULDU

Dava, itiraz sonucu İstinaf Mahkemesine taşındı. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncu Hukuk Dairesi, dijital miras talebinde bulunan davacıyı haklı gördü. Davanın yenilenmesi yönünde görüş belirtti.

Kararda, günümüzde dijital mal varlığının inkar edilemez bir gerçeklik olduğu kaydedildi.

Uluslararası ödemelerde kullanılan kripto paralar, sosyal medya platformlarından elde edilen reklam gelirleri ve üyelik ücretleri, dijital mal varlığına örnek olarak gösterildi.

Ölen kişiye ait mal varlığı tespitine dijital mal varlığının da dahil edilmesi gerektiği ifade edildi. Kararda, dijital mal varlığı ve dijital miras konularında yasal boşluğa da dikkat çekildi.

Ölen eşinin hatıraları artık onun ile ilgili etiketler telefon mahkeme dijital miras dijital miras istinaf
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.