Olağanüstü hal ilan edilen El Salvador'da neler oluyor?

Dedesi bir Osmanlı göçmeni olan El Salvador Devlet Başkanı Naib Bukele, ülkesini kana bulayan suçlu ve çetelere savaş açtığını ilan etmiş; El Salvador parlamentosu da, ülkede tek bir günde 62 çete bağlantılı cinayet işlenmesinin ardından olağanüstü hal yasalarını onaylamıştı. İşte son gelişmeler ve yaşananlar...

El Salvador Polis Teşkilatı, sadece geçtiğimiz Cumartesi günü ülkede 62 cinayet işlendiğini ve bunun 1992'de iç savaşın sona ermesinden bu yana en fazla ölüm yaşanan 24 saatlik dilim olduğunu söyledi.

Koyulan bu yeni kanunlar, insanların toplanma ve gösteri hakkını kısıtlıyor, izinsiz tutuklamalara izin veriyor ve iletişim kanallarının izlenmesine izin veriyor.

DAHA BİR YIL ÖNCE SON 30 YILIN EN DÜŞÜK CİNAYET ORANINA SAHİPTİ

Oysa henüz geçen yıl, şimdi çetelerin musallat olduğu bu Orta Amerika ülkesinde, son 30 yılın en düşük seviyesi olan yıllık 1.140 cinayet kaydedilmişti. Bununla birlikte, bu rekor düşüklükteki sayı bile hala her 100.000 kişi başına 18 cinayete eşit.

Ayrıca Kasım ayında yaşanan bir başka şiddet dalgası da yine üç gün içinde 40'tan fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Milletvekillerinin, şu andan itibaren 3 hafta daha yürürlükte kalması beklenen bu yeni yasaları oylamalarından saatler önce, polis kötü şöhretli Mara Salvatrucha (MS-13) çetesinin dört liderinin işledikleri cinayetler nedeniyle tutuklandığını duyurmuştu. Bu iki olayın üst üste gelmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

SİYASETÇİLER, HALKI AJAN, ASKER VE POLİSİ DESTEKLEMEYE ÇAĞIRDI

2019'da organize suçla mücadele ve güvenliği artırma vaatleriyle seçimi kazanan Osmanlı asıllı Cumhurbaşkanı Nayib Bukele şunları söylemişti: "Cinayetlerde, azaltmak için çok çalıştığımız bir dönemde yeni bir artış yaşadık. Sokaklarda suçlularla savaşırken, neler olduğunu ve bunu kimin finanse ettiğini bulmaya çalışmalıyız."

Kongre başkanı Ernesto Castro tarafından Twitter üzerinden yapılan bir açıklamada ise, 'Halk, ajanlar ve askerlerin işlerini yapmalarına izin vermeli ve onları çete üyelerini koruyanların suçlamalarına karşı savunmalı' diye ekledi.

EL SALVADOR CAN DERDİNDE... 

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü uluslararası kampanya grubunda görevli Juan Pappier, alınan tedbirlerin "özellikle bağımsız demokratik kurumların olmadığı bir ülkede çok endişe verici" olduğunu tweetledi.

ÜLKEDE 70.000 SİLAHLI ÇETE ÜYESİ VAR

Yetkililer, MS-13 ve Barrio-18 gibi çetelerin ve diğerlerinin toplamda yaklaşık 70.000 kadar üyeye sahip olduğunu ve cinayet, haraç ve uyuşturucu kaçakçılığından sorumlu olduklarını söylüyor.

Polis, yaşanan son kan gölünün ardından, La Libertad merkez bölümünde 12 ve başkent San Salvador ve Ahuachapan'ın batı bölümünde 9 kişinin öldüğünü; cinayetlerin ise tüm ülke çapında yayıldığını söyledi.

Nisan 2020'de, koronavirüs ülkeyi kasıp kavururken, Başkan Bukele, üç günde 50'den fazla kişinin öldürülmesinin ardından hapsedilen çete üyelerine 7/24 sokağa çıkma yasağı getirmişti.

Cinayetlerin çoğunun parmaklıklar arkasından işlendiğini savunuluyor ve rakip çetelere mensup mahkumların iletişim hatlarını kesilmeye çalışılıyor. 

 

 

- SuperHaber | Cengiz Büyükuncu

Olağanüstü hal ilan edilen El Salvador'da neler oluyor? ile ilgili etiketler çete Savaş nayib bukele el salvador Olağanüstü Hal yasak
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.