ODTÜ'de skandal: Online sınavda başörtüsü yasağı

Uzaktan eğitime geçilmesiyle sınavlar da çevrimiçi yapılmaya başlandı. ODTÜ'de yaşanan olayda bir öğretim görevlisi sınav öncesinde "Kulaklarınız ve yüzünüz sınav boyunca şapka veya başörtüsü ile örtülmeyecek" uyarısında bulundu. Tepki çeken olay sonrası ODTÜ soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) skandal bir olay yaşandı. Birçok okulda olduğu gibi deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçilen süreçte, sınavlar da online olarak gerçekleştiriliyor. Bir sınav öncesinde yaşanan olay büyük tepki çekti.

SINAVDA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Serkan Sarıtaş da sınav öncesi öğrencileriyle yönergeyi paylaştı. Yönergede şu ifadeler yer aldı:

"Kulaklarınız ve yüzünüz sınav boyunca şapka, herhangi başka bir şey veya başörtüsü ile örtülmeyecek şekilde görünür olması gerekmektedir."

Yaşanan olay büyük tepki aldı.

ODTÜ'de skandal: Online sınavda başörtüsü yasağı

ODTÜBİRDER'DEN AÇIKLAMA

Orta Doğu Teknik Üniversiteliler Derneği (ODTÜBİRDER) duruma tepki göstererek sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu:

"ODTÜ'de 2023 yılında, başörtüsü sorunu kalmadı dediğimiz bir dönemde, online sınavda başörtüsü yasağı!

Herhangi bir dinsel sembolün başta olamayacağını dikte ederek, aba altından başörtüsüne gösterilerin sopayı şiddetle kınıyoruz."

ODTÜ'de skandal: Online sınavda başörtüsü yasağı - Resim : 2

Sosyal medyada gündem olan olayın ardından bölümden bir özür mesajı yayınlandı ve şu ifadelere yer verildi:

"Bir dersimiz kapsamında o dersi alan öğrencilerden bilgi ve talep toplamak, sonrasında da taleplere ve ihtiyaçlara göre uygulamaları belirlemek için gerçekleştirilmiş olan ankette, online sınav kuralları olarak dünyaca kabul gören uluslararası standartlara atıf verilerek yapılan açıklama maalesef yanlış anlaşılmalara yol açmıştır. Bu yanlış anlaşılmaya neden olunduğu için tüm öğrencilerimizden ve kamuoyundan özür dileriz. Amaç kimseyi hiçbir konuda mağdur etmeden mümkün olduğunca adil bir ortamda sınav süreçlerini tamamlamak olmuştur. Online sınavlar için üniversitemizdeki kurallar çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) de konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu ve soruşturma başlatıldığını belirtti:

Üniversitemizde 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi yapılacak olan çevrim içi sınavlar ile ilgili olarak bazı öğretim elemanları tarafından paylaşılan yönergeler hakkında yayımlanan haberlere dair kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekliliğinden yola çıkarak bir açıklama yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, ODTÜ olarak; tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisi döneminde YÖK tarafından verilen talimatlarla başlayan çevrim içi sınav koşullarının sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla 2020 yılı bahar döneminden bu yana, öğrencilerimizin bu süreci en rahat ve problemsiz şekilde geçirebilmesi için, gerekli alt yapıyı ve koşulları sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Üniversitemizde hiçbir uygulama esasında veya sınav yönetmeliğinde bahsi geçen uygulama yer almamakta ve dolayısıyla üniversitemizde hiçbir çevrim içi sınavda bu tip bir kısıtlama uygulanmamaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen dersteki sınav yönergesi üniversite yönetiminin aldığı kararlar esasında yazılmamıştır. Yaklaşık üç yıldır dünyaca kabul gören uluslararası standartlarda çevrim içi sınav kurallarına uygun, adil koşullarda sınav süreçlerimizi başarıyla sürdürüyoruz. Bugüne kadar buna benzer başka bir olumsuzluk yaşanmamış olması da bu durumun ispatı niteliğinde değerlendirilebilir.

Ayrıca, ODTÜ; 85’ten fazla ülkeden öğrenciye ev sahipliği yaparken temel ilke ve değerleri doğrultusunda hak ve özgürlükleri dikkate alıp korur, her türlü ayrımcılığa karşı çıkar ve insana saygı temelinde tüm ilişkilerinde önyargısız, eşitlikçi bir yaklaşım sergiler. Bu doğrultuda, kurumumuz bünyesinde görev yapan herhangi bir çalışanımızın öğrencilerimizin inanç ve değerlerine saygısız davranması gibi bir durum kabul edilemez.
Bu çerçevede gerekli soruşturmanın başlatıldığını kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

ODTÜ Rektörlüğü

ODTÜ'de skandal: Online sınavda başörtüsü yasağı - Resim : 3

ODTÜ'de skandal: Online sınavda başörtüsü yasağı ile ilgili etiketler ODTÜ başörtüsü
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.