Ocak ayında faizde bir artış daha olabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine çıkardı. Karar metninde sıkılaşma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı öngörülürken; uzmanlar bir faiz artışının daha olabileceğini düşünüyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Haziran ayında başladığı artırımlar ile politika faizini %8,50’den %40 seviyesine taşıyan Merkez Bankası yılın son PPK toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak 250 baz puanlık artırım daha yaparak faizi %42,50’ye yükseltti.

Böylece Ağustos ayında yapılan 750 baz puan ve takip eden üç ayda yapılan 500’er baz puanlık artırımların ardından TCMB daha önce sinyalini verdiği gibi sıkılaştırma adımlarında hız kesmiş oldu. Danışmanlık şirketi Ünlü&Co, toplantı sonrasında yayımlanan metinde verilen mesajların faiz artırımlarının yakın zamanda sona ereceğini gösterdiğini belirterek, “Piyasalardaki ağırlıklı görüş TCMB’nin faizi %45 seviyesine yükselttikten sonra bir süre beklemede kalarak atılan adımların etkilerini izleyeceği yönünde” yorumunu yaptı.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer ise karara ilişkin yorumunda, “Merkez Bankası karar metninde iki güçlü mesaj var; sıkılaşma henüz bitmedi ancak sona yaklaşıldı ve piyasada oluşan likidite fazlasını çekmek için var olan ve yeni araçlar kullanılmaya devam edilecek. Ocak ayında da bir 250 baz puanlık faiz artırımı gelmesi muhtemel. Böylece politika faizinin yüzde 45’te sabit tutulması ve gelecek yıl sonu beklenen enflasyonun üst bandı olan yüzde 42’nin üzerinde bir yerde olması hedefleniyor gibi görünüyor. Bu anlamda oldukça sade ve hedef odaklı bir metin olduğundan bahsetmek mümkün.” dedi.

Seda Yalçınkaya Özer, karar metnindeki ikinci önemli mesajın da parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti. Özer, “Merkez Bankası istediği sıkılaşmayı yapabilmek için likiditeyi çekmeye devam edecektir. Daha önce zorunlu karşılıklar iki kere artırılmıştı. Muhtemelen yine zorunlu karşılıkların oranı ile oynayarak likidite çekmeye devam edilecek. Karar metninin hemen ardından depo alımlarına ilişkin bir basın duyurusu yayınlandı. TL depo alım ihaleleri piyasadaki likidite fazlasını piyasadan çekip sıkılaşmaya katkı sağlayacak” diye konuştu.

Ocak ayında faizde bir artış daha olabilir ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.