O yorum dikkat çekti! Piyasalarda genel eğilim ne olacak?

Geçen hafta satıcılı bir dönem geçiren ve haftayı düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul 100 ana endeksi, haftanın ilk iş gününü de zayıf bir performans ile tamamlaması ardından dün yeniden alıcılı bir seyir izledi. İşte detaylar...

Geçen hafta satıcılı bir dönem geçiren ve haftayı düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul 100 ana endeksi, haftanın ilk iş gününü de zayıf bir performans ile tamamlaması ardından dün yeniden alıcılı bir seyir izledi. Son günlerde özellikle yeni halka arz olan şirketlerin pek de iyimser bir performans sergileyememesinin gölgesinde limoni bir görünüm çizen hisse senetleri, siyasi cenahta yaşanan yumuşama sinyalleri ve ABD merkezli yatırım bankası Bank Of America (BofA) dün yayınladığı analizde Türk bankalarının hedef fiyatını yükseltmesi alım iştahını destekledi.

O yorum dikkat çekti! Piyasalarda genel eğilim ne olacak?

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, dün günün son işlem saatlerinde, Osman Kavala hakkında karar verecek mahkeme heyetinin de değiştirilmesinin, iyimser havayı daha da artırdığı belirtilerek, BIST100 ana endeksinin günü %1,2 bankacılık endeksinin ise %2,5 yukarıda tamamladığı vurgulandı. 

CDS 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Hisse senetlerine yönelik son günlerde görülen eğilim dışında ise Türk mali piyasalarında genel eğilimin olumlu olduğunun altını çizmek gerekiyor. USDTRY kuru TCMB'nin 32,25 seviyelerine kurduğu baraj seviyesinde işlem görürken, CDS risk primi ise 273 baz puan seviyesinde ve neredeyse son 4 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. TCMB'nin net döviz pozisyonunda yaşanan değişimin, geride bıraktığımız hafta Cuma günü 4,2 milyar dolar ile rekor kırması ardından dün açıklanan son veriler ise yine 1,6 milyar dolar artışa işaret etti. Analizde, “Böylelikle, yerel seçimler ardından (1 Nisan - 13 Mayıs) TCMB'nin yaklaşık 43 milyar dolar rezerv biriktirdiğini ve swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervlerin ise eksi 30,9 milyar dolar düzeyine iyileştiğini görüyoruz. Son 11 iş günün ortalama 2,7 milyar dolar gün başına rezerv biriktiren TCMB'nin bir miktar ivme kaybederek Pazartesi günü 1,6 milyar rezerv biriktirmesini de yorgunluk emareleri olarak okuyoruz. Bu eğilim devam edebilir.” denildi.

SWAP İŞLEMLERİ KAPANIYOR

TCMB'nin almış olduğu dövizler, yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlemlerini kapatmak için kullanılıyor. 1 Nisan tarihinde 58 milyar dolar olan yurtiçi banka swapları, Pazartesi (son) verilere göre 29,1 milyar dolar seviyesine geriledi. TL referans faiz oranının da dün bir miktar da olsa gerileyerek %51,34 seviyesinden günü tamamladı.  

Haber akışında kamuda harcama kesintisi, tasarruf ve verimlilik paketi ön plana çıkarken, resmî olarak rakamsal bir veri göremesek de, piyasa kulislerinde zikredilen yaklaşık 100 milyar TL büyüklüğünde hedef, teorik pencereden de olsa olumlu karşılandı. Bakan Şimşek, tasarruf paketinin rakamsal büyüklüğü ile ilgili yaz sonunda OVP'nin gözden geçirileceğini, tasarruf paketinin bütçede ne kadar etki yapacağının da duyurulacağını söyledi. Bütçe açığının yılın ilk çeyreğinde 514 milyar TL, son on iki ay toplamda 1,6 trilyon TL olduğunun da hatırlatalım.  

TCMB'nin açıkladığı Mart ayı ödemeler dengesi istatistikleri ise bir nebze de olsun keyifleri kaçırdı. Seçim öncesi erkene çekilen talep ve ekonomik canlılığın ışığında cari denge 4,5 milyar dolar açık vererek son 8 ayın zirvesinde yükselirken, tıpkı genel seçim döneminde olduğu üzere, yerel seçim döneminde de uyuşturma hesabı olan net hata ve noksan tek bir ayda yaklaşık 10 milyar dolar açık verdiğini gördük. Kuvvetle muhtemel bu veri önümüzdeki aylarda ciddi anlamda yön değiştirecektir. TÜİK'in açıkladığı Mart ayı ticaret satış hacim endeksi de cari dengedeki bozulmayı adeta teyit etti. Buna göre, ticaret satış hacmi geçen yılın aynı ayına göre %10,5 artış kaydetti. Türkiye'de üretimin zayıf, tüketimin ise oldukça kuvvetli olması hem enflasyon hem de de cari açıkla savaşı güçleştiriyo

O yorum dikkat çekti! Piyasalarda genel eğilim ne olacak? ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul BIST
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.