O kişiler maskesiz, mesafesiz normalleşebilir

İyi haber ABD'den geldi. Tabii şimdilik aşıların iki dozunu vurulan ve son dozun üzerinden 2 gün geçenler için. ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi yaptığı araştırmanın sonuçlarına ilişkin bir son dakika açıklaması yaptı. Açıklamada son gelişmeler ışığında tam aşı olanların birbirleri ile maskesiz mesafesiz görüşebilecekleri belirtildi. Gelişmeyi Twitter'dan duyuran Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz benzer bir çalışmayı 'Biz de yapmalıyız" diyerek Türkiye için de önerdi.

ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından koronavirüs aşıları ile ilgili çok çarpıcı bir araştırma yayımlandı. Araştırmada, aşı olan kişilerin pandemi koşullarında nasıl normalleşebileceklerine yer verildi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz araştırmayı sosyal medya hesabından duyurdu. Araştırmada öne çıkan kısımları tek tek aktardı.

Yavuz'un detaylarını paylaştığı araştırmaya göre; koronavirüs aşısı yaptıran kişiler, ikinci doz aşıdan 14 gün sonra kapalı ortamlar dahil maskesiz ve mesafesiz bir araya gelebilecekler. Yani bir anlamda normalleşebilecekler.

Yine koronavirüsün çok ağır seyretmeyeceği gruptakiler ile aşılanmış olanların görüşmesinde de bir sıkıntı görülmüyor araştırmaya göre. 

İşte ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) dikkat çeken araştırmasına ilişkin detaylar:

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz kişisel Twitter hesabından aşı yaptıranları heyecanlandıran bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan araştırmanın çevirisini yapıp paylaşan Yavuz, 'Araştırma bunu diyor' notunu eklemeyi de ihmal etmedi. 

O kişiler maskesiz, mesafesiz normalleşebilir

İKİ DOZ AŞISINI YAPTIRANLARA MÜJDE

ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayımlanan ve oldukça ses getiren araştırmaya göre; iki doz koronavirüs aşısını yaptırdıktan sonra 14 gün bekleyip tam aşılı olan kişilerin, yine aynı gruptaki kişilerle, kapalı ortamlar dahil her şartta maskesiz ve mesafesiz bir araya gelmelerinde bir sakınca bulunmuyor.

Yine bu gruptakilerin yani tam aşılı olanların ağır KOVID-19 riski taşımayan, tek bir evden kişilerle maskesiz ve mesafesiz görüşmelerinde de sıkıntı bulunmuyor.

SEMTOMPSUZLAR TEMASLI KABUL EDİLİR Mİ?

ABD Pandemi Kontrol ve Önleme Merkezi araştırmasında semptom göstermeyen kişilere ilişkin de veriler bulunuyor. CDC'nin araştırmasına göre; semptom göstermeyen kişiler temaslı sayılmamalı.

O GRUPLAR ÖNLEM ALMAK ZORUNDA

Araştırmada ayrıca tam aşılı kişiler için, "Ağır KOVID-19 riski taşıyan aşısız kişilerle veya ağır KOVID-19 riski taşıyan aşısız kişilerle aynı evde yaşayanlarla bir araya geldiğinde maske takar, mesafeyi korur, diğer önlemleri de almaya devam eder" denildi.

YAVUZ'DAN TÜRKİYE ÖNERİSİ

Araştırmanın sonuçlarının değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, paylaşımında "Biz de kendi aşıladığımız kişilerde gerçek yaşam verilerini gördükten sonra bu tür öneriler yapmalıyız." ifadesini kullandı.

O kişiler maskesiz, mesafesiz normalleşebilir ile ilgili etiketler ABD aşı kovid-19 Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz CDC
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.