Norveç, İrlanda ve İspanya'dan Filistin devletini resmen tanıma kararı!

Norveç hükümeti Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde tanıyacağını duyurdu. Norveç'in ardından İrlanda ve İspanya da Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı.

Son dakika haberi: Başbakan Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

Stoere, "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Norveç'in ardından İrlanda ve İspanya da Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı.

"UYMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, bunu uygulamak zorunda kalacaklarını belirtti.

Eide, UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmasına ilişkin Norveç basınına değerlendirmelerde bulundu.

UCM tarafından tutuklama emri çıkarılması ve Norveç topraklarına gelmeleri halinde Netanyahu ve Gallant'ı tutuklamak zorunda kalacaklarına işaret eden Eide, aynı prosedürün UCM'nin haklarında yakalama kararı başvurusunda bulunan Hamas lideri için de geçerli olacağını ifade etti.

Eide, aynı uygulamanın diğer Avrupa ülkeleri için de geçerli olduğunu kaydetti.

Norveç, tutuklama emri çıkması halinde Netanyahu'yu tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

İSPANYA KARARINI 28 MAYIS'TA AÇIKLAYACAK

İspanya Başbakanı Sanchez Filistin devletini tanıma kararını 28 Mayıs Salı günü açıklayacağını duyurdu.

İRLANDA'NIN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR

İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya "doğru koşullar" oluştuğunda Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını 22 Mart'ta ortak açıklamayla duyurmuştu. İrlanda Başbakanı Simon Harris'in, bugün Filistin'i tanıyacağını açıklayacağı bekleniyor.

NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI BAŞVURUSU

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirmişti.

UCM'den yapılan açıklamaya göre Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmuştu.

Norveç, İrlanda ve İspanya'dan Filistin devletini resmen tanıma kararı! ile ilgili etiketler Filistin Norveç
GÜNÜN VİDEOSU

Bafa Gölü'nde pilotların kurtarılma anına ait görüntüler ortaya çıktı

Aydın Didim ilçesindeki yangına müdahale etmek için Bafa Gölünden su alırken bilinmeyen nedenle kırıma uğrayan Türk Hava Kurumu’na ait CL-125 tipi yangın söndürme uçağında bulunan personelin kurtarılma anları ortaya çıktı.