Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs yaşamını yitirdi... ‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınıyordu

‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle adını duyuran fizikçi Peter Higgs 94 yaşında hayatını kaybetti. Peter Higgs, 2013 yılında Belçikalı François Englert ile Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştü.

Edinburgh Üniversitesi, Higgs’in kısa bir hastalığın ardından evinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Higgs, 1964’te parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ‘Higgs bozonu’ adlı atom altı parçacığı teorisini geliştirmişti.

Higgs’in bu teorisi 2012’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından doğrulamıştı.

Higgs, bu çalışmasıyla 2013 Nobel Fizik Ödülü’nü almaya hak kazanmıştı.

Teori, Büyük Patlama’dan (Big Bang) sonra maddenin nasıl oluştuğunu ve kainattaki her şeyin neden kütlesi olduğunu anlamaya yardımcı olmuştu.

CEP TELEFONLARINDAN NEFRET EDERDİ

Cep telefonu gibi aletlerden nefret ettiğini söyleyen Peter Higgs, Nobel Ödülünü kazandığını, sokakta eski bir komşusunun kendisini tebrik etmesiyle öğrendiğini söylemişti.

Edinburgh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Peter Mathieson, "Peter Higgs olağanüstü bir insandı. Vizyonu ve hayal gücü çevremizdeki dünya hakkındaki bilgilerimizi zenginleştiren gerçekten yetenekli bir bilim adamıydı. Onun öncü çalışmaları binlerce bilim insanına ilham verdi ve mirası gelecek nesiller için çok daha fazlasına ilham vermeye devam edecek" dedi.

CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti, Higgs’i, "dünyanın dört bir yanındaki fizikçiler için son derece ilham verici bir figür, nadir görülen bir alçakgönüllülük, harika bir öğretmen ve fiziği çok basit ama derin bir şekilde açıklayan biri" olarak nitelendirdi.

Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs yaşamını yitirdi... ‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınıyordu ile ilgili etiketler nobel
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.