Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Norveçli yazar Jon Fosse aldı.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi "Söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları" dolayısıyla Norveçli yazar Jon Fosse oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu

NOBEL ÖDÜLLERİ

Nobel Ödülleri, İsveçli mucit ve kimyager Alfred Nobel'in vasiyetnamesine göre, fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış alanlarında insanlığa en büyük faydayı sağlayan kişilere verilen beş ödüldür. Nobel Ödülleri, her yıl 10 Aralık'ta Nobel'in doğum gününde Stockholm ve Oslo'da düzenlenen törenlerle sahiplerine sunulur.

Nobel Ödülleri, dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alır ve kazananlar, Nobel Vakfı tarafından 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon ABD doları) ile ödüllendirilir.

Nobel Ödülleri, 1901 yılından bu yana her yıl düzenli olarak verilmektedir. Bu süre zarfında, 920 kişi veya kuruluş Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür.

Nobel Ödülleri, beş farklı alanda verilir:

- Fizik Ödülü: Fizik alanındaki olağanüstü keşifler ve gelişmeler için verilir.
- Kimya Ödülü: Kimya alanındaki olağanüstü keşifler ve gelişmeler için verilir.
- Fizyoloji veya Tıp Ödülü: Fizyoloji veya tıp alanındaki olağanüstü keşifler ve gelişmeler için verilir.
- Edebiyat Ödülü: Edebiyat alanındaki olağanüstü eserler için verilir.
- Barış Ödülü: Barışa katkılarından dolayı kişilere veya kuruluşlara verilir.

Nobel Ödülleri, insanlığa yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirilen kişileri onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla verilir. Ödüller, Nobel Vakfı tarafından yönetilir ve İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Karolinska Enstitüsü, Norveç Nobel Komitesi ve İsveç Akademisi tarafından verilir.

Nobel Ödülleri, her yıl dünya çapında büyük ilgiyle takip edilir. Ödüller, insanlığın ilerlemesi için yapılan çalışmalara dikkat çekmek ve bu çalışmaların önemini vurgulamak amacıyla verilir.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu ile ilgili etiketler nobel edebiyat
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.