Nipah virüsü dünyaya yeni tehdit

Dünya koronavirüs ile mücadele ederken 'Nipah virüsü' sinsice dünyayı tehdit etmeye başladı. Bilim insanlarının bir sonraki pandemiye neden olmasından korktuğu virüsün aşı ve tedavisi bulunmuyor ve ölüm oranı çok yüksek. Virüs bazı yerlerde yüzde 75'lere kadar çıkar ölüm oranıyla korkutuyor.

3 Ocak 2020'de Çin'in Wuhan kentinde insanları etkileyen bir tür solunum yolu hastalığının daha ortaya çıktı.

Yeni yıl yaklaşırken birçok Çinli turistin komşu Tayland'a gittiği söylentileri dolaşırken Taylandlı virelog Supaporn Wacharapluesadee ve Tayland hükümeti wuhan'dan havaalanına gelen yolcuları taramaya başladı.

Wacharapluesadee'nin de dahil olduğu birkaç seçkin laboratuvar, sorunu tespit etmek için harekete geçti. Bangkok'taki Tay Kızılhaç gelişmekte olan bulaşıcı hastalık-Sağlık Bilimleri Merkezi geçtiğimiz 10 yıl boyunca hayvanlardan insanlara sıçrayan hastalıkları tespit etmek ve durdurmak için dünya çapında bir araştırma yaptı.

Ünlü virelog ve ekibi da birçok türü örnekledi. Ancak ana odak noktası birçok koronavirüsü barındırdığı bilinen yarasalardı.

Wacharapluesadee ve ekibi, Çin dışındaki ilk Covid-19 vakasını tespit ederek hastalığı birkaç gün içinde ortaya çıkardı.

Virüsün insanlarda ortaya çıkmayan yeni bir virüs olmasının yanı sıra, yarasalarda buldukları koronavirüslerle en yakından bağlantılı olduğunu keşfettiler.

Nipah virüsüne yakalanan biri öksürük, boğaz ağrısı, ağrı, yorgunluk ve nöbetlere ve ölüme neden olabilen beyin şişmesi gibi solunum semptomları yaşıyor.

Erken bilgi sayesinde hükümet, hastaları karantinaya almak ve vatandaşlara tavsiyede bulunmak için hızlı bir şekilde hareket edebildi. Yaklaşık 70 milyon nüfuslu bir ülke olmasına rağmen, 3 Ocak 2021 itibariyle Tayland 8.955 vaka ve 65 ölüm kaydetti.

 

Nipah virüsü dünyaya yeni tehdit ile ilgili etiketler nipah nipah virüsü yarasa
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.