Netanyahu koltuğunu bırakmamak için direniyor: Amacı yeniden seçime gitmek

İsrail Başbakanı Netanyahu, 12 yıldır koruduğu koltuğunu kaptırmamak için yoğun bir çaba gösteriyor. Muhalefetin 8 partiden oluşan bir koalisyonda anlaşması sonucu paniğe kapılan Netanyahu, Meclis'te güven oylamasının yapılmasını geciktirmek için uğraşıyor. Hükümet, bu sayede ülkeyi yeniden seçime götürmeyi amaçlıyor.

İsrail'de yeni hükümeti kurma kargaşası son haftasına giriyor. Siyasiler, İsrail parlamentosu olan Knesset'te, 14 Haziran'da yapılması planlanan 'güven oylaması'nın zamanlaması konusunda hararetli tartışmalara girmeye başladılar. 

8 partiden oluşan ve 'Değişim Bloğu' ismini kullanan yeni koalisyon hükümeti, 120 milletvekilinden 61'inin oyunu alabilirse, Netanyahu'yu koltuğundan edecek ve yerine ilk iki yıl boyunca liderliği üstlenecek olan Naftali Bennett'i getirecek.

LOBİ YAPMASI İÇİN ZAMAN KAZANDIRIYORLAR

Fakat İsrail parlamentosu Knesset'in sözcüsü Yariv Levin, 12 yıldır iktidarda olan Netanyahu'ya sadık olmasıyla tanınıyor ve süreci sürekli erteleme girişimlerinde bulunarak baltalıyor. Amacı ise Netanyahu'ya parlamenterler arasında lobi yapabilmesi için elinden geldiğince süre tanımak. 

Netanyahu koltuğunu bırakmamak için direniyor: Amacı yeniden seçime gitmek

İsrail medyasında çıkan haberlere göre, birbirinden çok farklı çizgilerdeki 8 partiden oluşan yeni koalisyonun tek ortak noktası ise, rüşvet ve yolsuzluk ile yargılanan ve Filistin'e yönelik şiddet eylemlerinin altında imzası bulunan Netanyahu hükümetini sonlandırmak. 

Buna rağmen Netanyahu, karşısında birlik olan meslektaşlarının koalisyonu oluşturacak sayıya gelmesine 'Ülke tarihinde yaşanmış en büyük seçim dolandırıcılığı.' yakıştırmasını yaptı ve herkese 'Oylarınızı vicdanlarınızla verin.' çağrısında bulundu. 

GİTMEMEK İÇİN HER YOLU DENİYOR

İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Shin Bet ise taraflara itidal çağrısında bulunurken, bu gelişmelerin ülkede iç savaşı tetikleyebileceği konusunda siyasileri ve halkı uyarmıştı. Özellikle güven oylamasından 4 gün önce Doğu Kudüs'te yapılması planlanan Yahudi sivil işgalcilerin yürüyüş gösterisinin, Netanyahu'nun oylamayı baltalamak için hazırladığı bir karışıklık çıkartma planı olduğu düşünülüyor.

Netanyahu, Knesset sözcüsünün kendine kazandırdığı zaman içinde eğer söylemleriyle karşısında kurulan koalisyonu bozmayı başarabilirse; çıkması muhtemel iç karışıklıklar eşliğinde, İsrailliler yeni bir hükümete sahip olmak yerine 5. kez yeni bir seçime gidecek. 

İsrail son 2 yılda 4 kez seçime gitmiş fakat hükümet kurulamamış, Netanyahu koltuğunu korumuştu.

 

Netanyahu koltuğunu bırakmamak için direniyor: Amacı yeniden seçime gitmek ile ilgili etiketler Binyamin Netanyahu İsrail Netanyahu seçim koalisyon
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.