Nazi Dedenin Irkçı Torunu Beatrix...

Reşat Çalışlar, Alman parlamentosundaki 3. büyük parti AFD’nin başkan yardımcısı Beatrix von Storch ile ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı.

Almanya'nın Münster kentinde 7 Nisan’da 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırı, ırkçı refleksleri harekete geçiririken, aşırı sağcı AFD de, bu olayı, kendi zihniyet dünyasına uydurmaya çalıştı.

Alman parlamentosundaki 3. büyük parti AFD’nin başkan yardımcısı Beatrix von Storch, olayın ardından, ırkçı ifadeleriyle gündemi işgal etti. Saldırıdan sonra, “bu işi çözeceğiz” diyerek, Müslümanları ima eden bir tweet attı. Saldırganın Alman olduğu, Müslüman olmadığı anlaşılınca, “bu eylem, İslamcıların eylemlerini taklit eden bir eylemdir” diyerek, yine Müslümanları hedef gösterdi. Alman sosyal medyasını, ırkçılık(ve muhafazakarlık) tartışmaları, yoğun şekilde meşgul ediyor.

Nazi Dedenin Irkçı Torunu Beatrix...

Beatrix von Storch, geçmişindeki Nazi bağlantısı ve ilginç kişiliği ile dikkat çekiyor. Storch, iktidar ortağı CSU’nun(Hıristiyan-Sosyal Birlik) genel sekreteri Markus Blume’nin, “Böyle bir olayı bu şekilde sömüren birinin, parlamentoda yeri olmamalıdır” tepkisiyle karşılaştı. Storch’u “sıradan bir aşırı sağcı”veya “sıradan bir yeni sağcı”olarak düşünebilirsiniz. Mimiklerindeki, hareketlerindeki, sosyal medya paylaşımlarındaki tuhaflık ve komikliklere, demode havasına, giyim tarzına bakarak; onu ciddiye almayabilir, hatta biraz otistik de bulabilirsiniz.

Ama, Beatrix, sıradan biri değil. 20.yüzyıl Alman tarihinin kilit isimlerinden birinin torunu olan bir “soylu”. İlginç şekilde, Almanya’da bu açıdan pek gündeme gelmiyor. Onun bu yönüyle ilgilenen, görebildiğim kadarıyla, sadece İngilizce basın.

Dedesi Hitler’in Bakanı ve son Nazi şansölyesi

Beatrix von Storch’un dedesi(annesinin babası), Hitler'in tüm iktidarı boyunca, Nazi Partisi NSDAP’nin finans bakanıydı. Hitler'in intiharından sonra Almanya’nın kuzeybatısında kurulan geçici son“Reich” hükümetinin Başbakanlığını da yapmış olan(bir diğer ifade ile,“Nazi Almanya’sının son Şansölyesi” olan) Kont von Krosigk’ten söz ediyoruz. 1887-1977 arasında yaşamış ve 2.Dünya Savaşı'ndan sonra savaş suçundan 2 yıl hapis de yatmış olan Krosigk, Almanya dışında çok hatırlanmamakla birlikte; Nazi hareketinin sembollerinden ve adı Yahudi mallarının yağmalanmasıyla da anılan biri.

Anlaşılan, Yahudi mallarından, torunlara büyük bir miras kalmamış. Storch, öğrencilik yıllarında garsonluk yaparak harçlığını çıkardığını, babasından otomobil istediğini, ama babasının ona otomobil almadığını anlatıyor bir röportajında.

Beatrix’in de dedesinin izinden gittiği söylenebilir. Almanca’da bir deyim var, “Der Apfel fallt nicht weit von Stamm” diye. Yani, elma ağaçtan çok uzağa düşmez. (Bizdeki karşılığı, armut dibine düşer…)

Ancak, Von Krosigk’in, bakmaya çekinebileceğiniz sertlikteki bakışlarından tamamen farklı olarak, torunu Beatrix von Storch’ta, bir yetersizlik ve yer yer perişanlık havası görülüyor. Yani elma bu bağlamda ağaçtan uzağa düşmüş gibi görünüyor.

Storch-Merkel

Beatrix von Storch,Şili’de de kökleri olan soylu kocasının yanında, Almanya’nın kuzeybatısındaki Lübeck’te doğmuş olması bağlamında da; elit arkaplana sahip. Ama, “derin” ve “elit” kökleriyle ters düşen şekilde, kendini sürekli gülünç duruma düşüren biri. Doğu Almanya’daki sıradan ve orta halli bir ailenin çocuğu olan Angela Merkel, kendi imajını kusursuz şekilde koruyabilirken; seçkin kökleri olan, daha elit ve ayrıcalıklı yetişen Beatrix, sakar ve beceriksiz haliyle dikkat çekiyor.

Bu paradoksun nedenleri için, Alman toplumunun çelişkilerine inmemiz gerekir ve bu mesele bu yazının çapını aşar. Ama belki şunu söyleyebiliriz: Kaybedilen iki dünya savaşının yol açtığı kopukluk; Alman kültüründeki “asil” boyutun ve özü oluşturan kültürel değerlerin, sonraki kuşaklara normal şekilde aktarımını engellemiş olabilir. Alman aşırı sağcılarının, Kont von Krosigk’in torununun bu hallere düşmesi karşısında ne hissettiklerini de insan ayrıca merak ediyor. (Tamamen kişisel bir algı olarak; Storch’un kulağıma daha seçkin ve samimi gelen Kuzey Alman aksanını, Merkel’in standart ve robotik bulduğum Almancasına tercih ettiğimi belirteyim.)

Pasta

İlginç bir olay daha: İki yıl önce, savaştan kaçarak Almanya'da koruma arayan mültecilerin üzerine sınırda ateş açılmasını istediği için, Storch’un suratına pasta atılmıştı. Olayı ırkçılık karşıtı grup ''Peng Kolektifi'' üstlenmişti. Pastayı fırlatan genç Alman kız Julia Pie, bu nedenle hapis de yatmış.

Beatrix’in partisi AFD

2. Dünya Savaşı sonrası ilk kez Nazi yanlısı bir parti, Federal Meclis’te 3. büyük parti haline geldi. 24 Eylül 2017 seçimlerinde %13 oyla 87 milletvekilliği kazanan AFD'nin seçmenlerinin çoğunluğunun erkeklerden oluştuğu, anketlerde ortaya çıktı. Doğu Almanya’daki erkeklerin %27'si bu partiyi tercih etmiş. 2014-2017 arasında Avrupa parlamentosunda, şu an ise Alman parlamentosunda milletvekili ve AFD başkan yardımcısı olan Storch’un, kocası(Sven von Storch) da soylu.

Engelli düşmanlığı

AFD’nin, Nazileri andıran çıkışları var. Meclis'e, engellilerle ilgili bir araştırma önergesi verdiler. Engelli nüfusun yüzde kaçının yabancılardan oluştuğunu ve yabancılar arasındaki akraba evliliklerinin engelli nüfusu ne oranda arttırdığının araştırılmasını istiyorlar. Hitler Almanya’sında, engellilerin ekonomiye bir yük olarak tanımlandıktan sonra, yavaş yavaş gaz odalarında öldürülmelerine geçildiği biliniyor.

Türkiye ve İslam Karşıtlığı

Beatrix, “Almanya’daki Türklerin, İslamcılığa destek vereceklerse, Türkiye’ye dönmelerinin daha iyi olacağı” yolunda tweet de attı.

“Türkiye’ye karşı olan parti biziz”

Erdoğan’la ilgili şöyle de bir konuşma yaptı: “Erdoğan, Almanya’daki Türklere bir çağrı yaparak, Alman seçimlerinde, CDU, SPD ve Yeşiller’e oy verilmemesi gerektiğini belirtmiş. Bizim ismimizi vermemiş olması, kendimizi yeterince iyi tanıtamadığımızı gösteriyor.Türkiye’ye karşı olan parti biziz.”

Trump gibi

Storch da, Trump’ı gibi, twitter ve facebook’ta her konuda sürekli kafasına eseni yorum olarak yazan birisi. Almanya’da iktidarda olan CDU’nun yeterince Hıristiyan olmadığını düşünen ve Merkel’e tepkisinin temel nedenlerinden biri de dini muhafazakarlık olan Storch’un, Facebook’taki bir paylaşımı dikkat çekmişti: “Atom enerjisine ve zorunlu askerliğe karşılar, asgari ücretin varlığını sürdürmesinden ve eşcinsel evlilikten yanalar. Böyle bir CDU’ya kimin ihtiyacı olabilir ki?”

Asgari ücret tartışması

Storch’un asgari ücrete karşı olması; katıldığı bir tv tartışmasında, “Hem alt sınıftan yana olduğunuzu söylüyorsunuz, hem de asgari ücrete karşısınız. Bu nasıl olacak?” şeklinde bir tepkiyle karşılaşmasına neden olmuş. Storch’un bu programda gülünç duruma düştüğü izlenimi ağır basmış.

Storch, cinsellikle ilgili konuşmayı da seviyor. Kondomun Aids’den korumadığını düşünüyor. “Kondomu tak, seks yap” sloganını yanlış bulduğunu belirterek, seksin toplumda aşırı derecede reklam ve propagandasının yapılmasına karşı çıkıyor.

Rapçi Bushido

Beatrix von Storch, “24 saat kesintisiz ırkçılık ve muhafazakarlık” düşünen biri değil. Küfürlü, seks ve şiddet içerikli lirikleriyle tanınan Tunus kökenli Berlin’li rapçi Bushido ile olan ılımlı sohbetine denk geldiğimde; kafamda bazı yeni soru işaretleri oluştu. “Bu kadın herhalde bir rol yapıyor ama neyin rolü bu?” diye sordum kendime. Gerçekte olmadığı kadar ılımlı birini mi, yoksa gerçekte olmadığı kadar radikal birini mi oynadığını sorguladım o videoyu izlerken.

Popüler Kültür

Ani çıkışları, tuhaflıkları, kendiyle çelişmeleri, saçmalamaları, sekse olan ilgisi, popüler kültürle ilişkisi, bazen çok radikal olup bazen çok normal ve sakin görünmesiyle, uç noktada muhafazakarlıktan aniden modernliğe dönebilme özelliğiyle; Storch’un tipik bir “yeni sağcı Avrupalı” olduğunu söyleyebilir miyiz? Belki de.

Beatrix von Storch’un siyasi kariyeri devam da etse, bitse de; AFD, Almanya’da, giderek yoğunluk, ağırlık ve boyut kazanan bir olgu. Zeki ve espritüel Alman gençleri tarafından sıklıkla alaya alınsa da, kendi entelektüel ve sanatsal damarını da oluşturmaya başlayan bir gerçeklik. Tuhaf ve abartılı çıkışlara ve vitrindeki marjinal karakterlere takılmayarak, AFD’yi olabildiğince bilinçli şekilde ve ciddiyetle ele almakta yarar var.

 

 

 

 

 

Nazi Dedenin Irkçı Torunu Beatrix... ile ilgili etiketler reşat çalışlar beatrix von storch
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.