NASA Mars deneyimini gönüllülere yaşatacak! 1 yıl boyunca eşsiz bir tecrübe: Bu yaz başlıyor…

NASA, Artemis programı kapsamında 2025 yılına kadar Mars'a astronot gönderme görevi üstleniyor. Bu programın bir parçası olarak NASA yetkilileri, deneklerin Mars koşullarına fiziksel ve psikolojik tepkilerini ölçmek için Dünya üzerinde yapay bir Mars ortamı oluşturmayı planlıyor.

Artemis programı, astronotları Mars'a gitmeden önce Ay'a göndermeyi hedefliyor. Astronotların güvenliğini sağlamak için NASA, SpaceX, Blue Origin ve Dynetics gibi uzay şirketleriyle iş birliği yapıyor. Ayrıca NASA, "SLS" adlı kendi roketi üzerinde çalışıyor.

Gelecekteki görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak için NASA, Mars habitatının Dünya'da kopyalanacağı deneyler yapacak ve bir yıl boyunca farklı ekiplerin katılacağı deneyler yapılacak. Gönüllüler, Mars ortamında yaşama ve gelecekteki Mars görevlerinin nasıl olacağını deneyimleme fırsatına sahip olacaklar.

1 YIL BOYUNCA YAŞAYACAKLAR!

NASA Mars deneyimini gönüllülere yaşatacak! 1 yıl boyunca eşsiz bir tecrübe: Bu yaz başlıyor…

NASA yetkilileri, Mars habitatının dört küçük oda, bir spor salonu ve yere serilmiş kırmızı kumdan oluşacağını açıkladı. Gönüllüler bir yıl boyunca bu ortamda yaşayacak ve araştırmacılar onların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını takip edecek. Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analoğu (CHAPEA) deneyleri, NASA'nın ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston tesislerinde gerçekleştirilecek.

Deneyler, deneklerin kısıtlı su kullanımı veya ekipman arızaları gibi stresli durumlara nasıl tepki verdiğini test edecek. Araştırmacılar, insanların uzun süreli izolasyonlara karşı dayanıklılığını daha iyi anlamayı amaçlıyor.

İLK AŞAMA BU YAZ BAŞLIYOR

Alfa adlı ilk deneyin bu yaz başlaması planlanıyor ve bu görece dört gönüllü katılacak. Bu kapsamda araştırmaya katılan gönüllüler iki banyo, bir plantasyon çiftliği, tıbbi ihtiyaçlar için bir oda, bir eğlence alanı ve birkaç iş istasyonu içeren "Mars Dunes Alpha" adlı 160 metrekarelik bir sığınakta yaşayacaklar.

NASA'nın Dünya üzerinde yapay bir Mars ortamı yaratma girişimi, Mars koşullarının insanlar üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerine dair değerli bilgiler sağlayacaktır. Deneyler, astronotları gelecekteki Mars görevleri için hazırlamaya ve güvenliklerini sağlamaya yardımcı olacak. Bu heyecan verici program şüphesiz bilimsel araştırmalara ve uzay araştırmalarına katkı sağlayacaktır.

NASA Mars deneyimini gönüllülere yaşatacak! 1 yıl boyunca eşsiz bir tecrübe: Bu yaz başlıyor… ile ilgili etiketler NASA Mars
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.