Müzehhibe Asuman Coşkun ve öğrencilerinin Tezhip Sergisi Birlik Vakfı’nda açıldı
Geleneksel Türk süsleme sanatının usta ismi Müzehhibe Asuman Coşkun ve öğrencilerinin eserleri, sanatseverlerle buluştu. Tezhip Sergisi, Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki Genel Merkezi’nde düzenlenen törenle kapılarını açtı. Sergi, 7 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek...
Asuman Coşkun ve 17 öğrencisinin el emeği göz nuru eserlerinin yer aldığı sergide, toplam 55 tezhip çalışması sergileniyor. Klasik Türk sanatı ve altın kullanılarak hat yazılarının etrafını süsleyen desenler, Coşkun ve öğrencilerinin özgün tasarımlarını yansıtıyor. Açılış törenine Birlik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alacacı ve Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.
“Herkes kendi potansiyelini keşfetsin”
Müzehhibe Asuman Coşkun, sergiyle ilgili duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu sergi, öğrencilerimiz için bir farkındalık yolculuğu. Herkesin neler yapabildiğini görmesi, kendi potansiyelini keşfetmesi için bir fırsat.” Coşkun, tezhip sanatının sabır ve estetikle buluştuğu bu eserlerin, Türk kültürünün zenginliğini yansıttığını vurguladı.
7 gün boyunca ziyaret edilebilecek
Birlik Vakfı Genel Merkezi’nde sanatseverleri ağırlayacak olan sergi, 1-7 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Geleneksel Türk sanatına ilgi duyanlar için kaçırılmayacak bir fırsat sunan sergi, haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebilecek.
Asuman Coşkun kimdir?
İstanbul’un kültürel zenginliğine katkı sağlayan tezhip sanatçısı Asuman Çoşkun, geleneksel Türk süsleme sanatlarında adını altın harflerle yazdırıyor. 1976 yılında İstanbul’da doğan Çoşkun, sanat yolculuğuna 1993’te Kadir Has Lisesi’nden mezun olduktan sonra adım attı. 2004-2008 yılları arasında Emel Türkmen Atölyesi’nde tezhip eğitimi alan sanatçı, Küçük Ayasofya'da Emel Türkmen hocanın özel atölyesinde icazet aldı.
Ödüllerle dolu bir sanat yolculuğu
Asuman Çoşkun, tezhip sanatındaki yetkinliğini ulusal platformlarda kanıtladı. 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği 15. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması’nda “Dua” adlı eseriyle, 2011 yılında ise 16. Yarışma’da “Sevgiliye” adlı eseriyle ödüle layık görüldü. Her iki eser, Çoşkun’un ince işçiliği ve sanata olan tutkusunu gözler önüne serdi.
Sanatını geleceğe taşıyor
Birçok sergide eserleriyle sanatseverlerle buluşan Çoşkun, tezhip sanatını yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kendi atölyesinde ve Birlik Vakfı’nda tezhip eğitimleri veren sanatçı, geleneksel Türk sanatlarının inceliklerini öğrencilerine aktararak kültürel mirasın devamına katkı sağlıyor.