Musul'da ikinci köprü de teröristlerden geri alındı

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına doğru ilerleyen ordu birlikleri, Dicle Nehri üstündeki Hürriyet Köprüsü'nü de terör örgütü DAEŞ'ten kurtardı.

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına doğru ilerleyen ordu birlikleri, Dicle Nehri üstündeki Hürriyet Köprüsü'nü de terör örgütü DAEŞ'ten kurtardı.

Musul'un batısını DAEŞ teröristlerinden temizlemek için başlatılan operasyonda önemli bir gelişme yaşandı. Güneyden eski şehir merkezine doğru ilerleyen birlikler, Dicle Nehri üstündeki ikinci köprüyü de DAEŞ'ten geri aldı.

Bu Sabah el değiştiren Hürriyet Köprüsü, doğudaki Maliye ve Nebi Yunus mahallelerini batıdaki Devase ve çevre caddelere bağlıyor. Irak askerleri, Dicle'nin en güneyinde yer alan ve ismi Dördüncü Köprü olan ilk köprüyü önceki hafta almıştı.

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına artık son birkaç yüz metre kaldı. Irak Ordusunun acil müdahale birimi komutanı Korgeneral Raid Şevket Cevdet'e göre, hükümet binalarında kontrol sağlanması Musul'un stratejik olarak yeniden geri alınmasının yüzde 80 oranında tamamlandığı anlamına geleceğini ifade etti.

Musul'un merkezinde şu an 3 bin kadar DAEŞ teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

16 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Askerler, batı yakası operasyonunun başlamasından bu yana en zorlu çatışmalara giriyor. Kentin batı mahallelerinden Nebi Şit'te dün gerçekleşen çatışmalarda 16 sivil öldü. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk.

İNTİHAR BOMBACILARI İLERLEYİŞİ YAVAŞLATIYOR

DAEŞ'in intihar timlerinin Musul'daki ilerleyişi yavaşlattığını yazan İngiliz The Times gazetesi, bununla birlikte örgütün 'çaresizlik işaretleri' verdiğini belirtiyor.

Gazeteye göre, son dönemde şehirdeki intihar eylemcilerinin üçte biri çocuklar oluşturuyor. Teröristler, geçen hafta iki kez kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor.

TELAFER'DE SIRADAĞLAR GERİ ALINDI

Dün akşam ise, Telafer ilçesinin doğusunda yer alan stratejik sıradağlarda kontrol sağlandı. Irak ordusu, Şii milisler Haşdi Şabi'nin DEEŞ'i yenilgiye uğrattığını duyurdu.

BİR BABA VE KIZI...

Adım adım yenilgiye sürüklenen terör örgütü, yeni bir taktik deniyor. Evden eve geçen ve sivillerin arasına karışan teröristleri engellemek için çatışma alanından çıkan herkesin üstü çıplak bir şekilde askerlere yaklaşması isteniyor. Batı cephesinden dün geçilen fotoğraflarda çok sayıda sivilin çıplak şekilde ordu birliklerine doğru geldiği yer aldı.

Bir babanın ağlayarak kızıyla birlikte çatışma bölgesinden çıkışı ise, günün en çarpıcı karesi olarak hafızalara kazındı.

BİR HAFTADA 40 BİN SİVİL BÖLGEDEN KAÇTI

Musul'da geçen hafta yerlerinden olan sivillerin sayısı 40 bini aştı. Hafta sonu yalnızca bir gecede 7 bin sivilin güvenli bölgeye kaçtığı bildiriliyor.

17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evlerinden olan sivillerin sayısı 300 bine yaklaştı. Irak Göç Bakanlığı, çatışmalardan kaçan 100 bin kişinin barınabilmesi için çadır kent kuruyor.

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu.

YENİLGİYİ HABER VEREN KAYIPLAR

Üçüncü haftasına giren batı yakası operasyonunda geçen hafta Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı.

Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti.

DAEŞ, IRAK'TAKİ TOPRAKLARININ YÜZDE 63'ÜNÜ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

Musul'da ikinci köprü de teröristlerden geri alındı ile ilgili etiketler Musul DAEŞ
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.