Müsilajla mücadelede yeni adım: Arıtma tesislerinin standartları yenilendi

Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında hem müsilajla mücadele hem de denize ulaşan suların temizlenmesi konusunda yeni adımlar atılıyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları getirdiklerini duyurdu.

"Marmara hepimizin" sloganı ile başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında hem müsilajla mücadele hem de denize ulaşan suların temizlenmesi konusunda yeni adımlar atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan, sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları getirdiklerini açıkladı.

Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun kararıyla genelge yayınlandığını belirten Bakan Kurum, "Marmara Denizi'mizdeki müsilaj seferberliğimizi gece gündüz demeden hep birlikte çalışarak sürdürüyoruz. Denizimizi tertemiz yapıp masmavi görüntüsüne kavuşturacağız. Boğazlar, Susurluk Havzası, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları belirledik." dedi.

 

 

Kurum, Bakanlıkça yayınlanan genelgeye göre; "Kirliliğin göstergesi olan Kentsel Oksijen İhtiyacı parametresinde, kentsel atık sularda yüzde 20 oranında, endüstriyel atık sularda her bir sektör için yarı deşarj standardı düzenlemesiyle yüzde 50'ye kadar kısıtlamalar getirdik." açıklamasını yaptı.

 

Genelgede tesislerin, alıcı ortam deşarj standartlarına uyum sağlamalarını istedikleri süreleri de belirlediklerini duyuran Bakan Kurum, "Mevcut atık su arıtma tesislerinden kapasitesi yeterli olanların 3 ay, revizyon ihtiyacı olanların ise 1 yıl içinde uyum sağlamaları gerekmektedir. Yeni yapılacak veya eski tesislerden yeniden yapılması gereken tüm atık su arıtma tesisleri de genelgede belirtilen standartlara uygun olarak; 6 ay içinde proje onayı alacak, 1 yılda inşaat ihale işlemlerini sonuçlandıracak, 3 yılda inşaatlarını tamamlayacaklardır." diye mesajını sonlandırdı.

 

 

Müsilajla mücadelede yeni adım: Arıtma tesislerinin standartları yenilendi ile ilgili etiketler Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum marmara denizi müsilaj eylem planı arıtma tesisleri
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.