MÜSİAD SAMEKS verileri ‘büyümede devam’ dedi

2023 yılı Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,0 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 51,3 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürdü. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 2,6 puan azalış kaydederek 51,6 seviyesine gerilerken, Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise önceki aya göre 8,4 puan hız kaybederek 50,1 seviyesinde gerçekleşti.

Sanayi sektöründe yeni siparişlerin hızlı bir şekilde azalmasıyla önceki aya göre üretimin azaldığı görüldü.

MÜSİAD SAMEKS verileri ‘büyümede devam’ dedi

Hizmet sektöründe ise girdi alımlarındaki artış sürdü, buna karşın iş hacmi negatif bir görünüm arz etti.

Böylece her iki ana sektörde de önceki aya göre artış hızları düşerken; 50 eşik değerinin üzerinde seyreden endeks değerleri, reel sektörde büyümenin Temmuz ayında da devam ettiğine işaret etti.

Söz konusu gelişmeler neticesinde ilk iki çeyreğe ilişkin pozitif görüntüsüyle bu dönemde ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret eden SAMEKS, Temmuz ayında da 50 eşik değer üzerindeki seyrine devam ederek reel sektörde olumlu görünüme işaret etti.


SAMEKS NEDİR?

SAMEKS (Satınalma Müdürleri Endeksi), sanayi ve hizmet sektöründe yer alan işletmelerin kendi ekonomik faaliyetleri hakkında yaptıkları değerlendirmeler üzerinden ülke ekonomisine ilişkin makroekonomik verilere ulaşılmasını amaçlayan bir endekstir. MÜSİAD’ın ekonomik araştırmalar birimi tarafından hazırlanan ve yürütülen SAMEKS’in verileri, her ayın son iş günü, Türkiye saatiyle 10.00’da kamuoyuyla paylaşılıyor.

MÜSİAD SAMEKS verileri ‘büyümede devam’ dedi ile ilgili etiketler ekonomi MÜSİAD
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.