Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması sonuçları

11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda Türkiye’yi batı cephesi komutanı İsmet İnönü temsil etmiştir. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın önemi, maddeleri ve sonuçları merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması sonuçları! Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması, Kurtuluş Savaşı sonrası Büyük Taarruzdan hemen sonra imzalanmıştır.  Peki, Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması sonuçları! Ayrıntılar haberimizde...

Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması sonuçları

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI NEDİR?

Mudanya Ateşkes Anlaşması Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan Büyük Taarruzun hemen ardından imzalanmış bir anlaşmadır. 11 Ekim 1922 yılında imzalanan anlaşmaya TBMM temsilen İsmet İnönü ve İtilaf Devletleri ( İngiltere, Fransa, İtalya) temsilcileri katılmıştır. İtilaf Devletleri arasında yer alan Yunan hükümeti Mudanya Ateşkes Anlaşmasına katılmamış, onları temsilen İngilizler katılmıştır.

Anlaşma 3-11 Ekim tarihlerinde yapılan görüşmeler sonucunda maddeler üzerinde anlaşma sağlanarak 11 Ekim sabahı imzalanmıştır. 8 gün süren anlaşma görüşmelerinde her madde incelenerek ve istekler dile getirilerek Mudanya Anlaşmasının son hali elde edilmiştir. İstanbul ve Trakya Mudanya Ateşkes Anlaşması ile işgalden kurtarılmıştır.

Anadolu topraklarında süren Yunan işgali de bu anlaşma ile sona ermiştir. Mudanya Ateşkes Anlaşması Türk tarihi ve TBMM tarihinde büyük ölçüde önemli bir yere sahiptir. Kurtuluş savaşında zor şartlara rağmen Türk milleti ve Türk ordusunun gücünü gösteren Büyük Taarruz zaferi sonrası imzalanması ile tarihte büyük bir öneme sahiptir.

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI SONUÇLARI

 Türklerin Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği askeri zafer Mudanya Ateşkes Anlaşması sonucunda diplomatik başarı ile daha da güçlendirilmiştir.

 Doğu Trakya ve İstanbul askeri güç kullanılmadan savaşılmadan korunmuş ve elde edilmiştir. Doğu Trakya Türk milleti kontrolüne alınmıştır.

 İngiltere Türklerin başarısını kabul etmiş ve TBMM'ni resmi olarak tanımıştır.

 İngiltere hükümeti olan Lody George istifa etmiştir. İngiltere hükümet değişikliğine gitmiştir.

İtilaf Devletleri Lozan Barış Anlaşması için Türk Devletine istekte bulunmuştur.

 Türk Devleti anlaşmalarda mağlup değil eşit devlet olarak yer almıştır.

 Türk Devleti topraklarında bulunan işgal güçleri çekilmiştir. Türk topraklarının bütünlüğünün korunması sağlanmıştır.

 Tüm dünya Türklerin en zor şartlarda dahi nasıl bir mücadele örneği gösterdiğini ve zafer elde ettiğini görmüş ve kabul etmiştir. 

 

 

Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması sonuçları ile ilgili etiketler Mudanya Mudanya ateşkes antlaşması
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.