Mucize kampanya! Ekonomi büyüyecek, istihdam artacak vatandaş ev sahibi olacak

“İlk Evim İlk İşyerim Projesi” ile 5 yıllık dönemde 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa ve 50 bin işyeri hedefleniyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Ekonomide çarpan etkisi diye bir tanımlama var. Özetle, sermayenin enjeksiyonu veya çekilmesinden kaynaklanan nihai gelirdeki orantılı artış veya azalma miktarını ifade eden ekonomik bir terim. Çarpan etkisi, yatırım veya harcama gibi ekonomik bir etkinliğin bir şeyin total ekonomik çıktısı üzerindeki etkisini ölçer. Bugün açıklanan konut kampanyası çarpan etkisinin sonuçlarının görüleceği laboratuvar olacak. Bu büyüklükteki kampanya finans, imalat, istihdam yani her şeyi büyütecek güce sahip. Tam da sanayide kullanılan elektrik fiyatının yüzde 16 düşürüldüğü, doğalgaz fiyatlarının aşağıya çekildiği ve EYT ile 250 milyar liranın enjekte edildiği bir dönemde yapılan bu hamle her yönüyle ekonomiyi canlandıracak. 250 alt sektör inşaat için harekete geçecek. Milyonlarca yeni istihdam yaratılacak. İşsizlik azalacak.

Mucize kampanya! Ekonomi büyüyecek, istihdam artacak vatandaş ev sahibi olacak

SüperHaber, konutta tarihi kampanya diye bu gelişmeyi daha aylar önce duyurmuştu. O dönemde büyük markalı konutların müteahhitleri düşük faizli kredilerin gelmesi durumunda yeni projelerin başlayacağını söylemişti. Şimdi hem devlet hem de özel sektör yeni konut projeleri üretmeye başlayacak. Kampanya ile ekonomik büyümenin 2-3 puan yükselmesi mümkün olacak. Alınan kararlar özel bankaların konut kredi faizlerinde de tüketici lehine iyileştirmeler sağlayacak.


“İlk Evim İlk İşyerim Projesi” ile 5 yıllık dönemde 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa ve 50 bin işyeri hedefleniyor.

Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.
Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları %0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak.

Mucize kampanya! Ekonomi büyüyecek, istihdam artacak vatandaş ev sahibi olacak ile ilgili etiketler emlak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı