Moskova'da konuşulan yeni ihtimal: Ukrayna'nın yeni hedefi Kırım mı?

Rusya'nın şubat ayından beri devam ettirdiği Ukrayna işgali son aylarda istediği gibi gitmiyor. Rus güçleri, son olarak ilhak ettiği 4 bölgeden biri olan Herson'dan çekilmişti. Rus güçlerinin aldığı üst üste yenilgiler Putin üzerindeki baskıyı artırırken yeni bir iddia ortalığı karıştırdı. Rus yetkililer yaptıkları son toplantılarda Ukrayna'nın gözünü Kırım'a diktiğini iddia ediyor.

Ukrayna'nın 2014'te Rus yanlısı milislerin ilhak ettiği ve yapılan tartışmalı referandumla Rusya'ya bağlanan Kırım'ı geri almak için hazırlıklara giriştiği iddiaları Moskova'da yüksek sesle konuşuluyor.

Son olarak Herson'da kontrolü ele alan Ukrayna, Rus güçlerinin işgaline karşı yoğun mücadelesini sürdürüyor. Herson'un geri alınması sonrası Ukrayna'da moraller artarken sıradaki hedefin Kırım olduğu iddia ediliyor. Rus milletvekili Andrei Gurulyov, Ukrayna'nın Kırım'ı geri almak için saldırı başlatmasının 'Son ezici darbe' olacağını söyledi.

Rusya Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev ise Ukrayna'nın Kırım'ı almak için harekete geçmeyeceğini savundu. Bondarev, Ukrayna'nın Kırım'ı almak için yeterli silahlı gücü olmadığını söyledi.

Bondarev, Ukrayna'nın NATO'dan daha fazla yardım almak için Kırım kartını öne sürdüğünü savundu.

UKRAYNA KIRIM'A OPERASYON SİNYALİ VERMİŞTİ

Ukraynalı yetkililer, geçtiğimiz hafta Kırım'ı geri almak için operasyon başlatacakları yönünde sinyaller vermişti. Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Volodymyr Havrylov, yıl sonuna kadar Kırım'da olabilceklerini tahmin ettiğini söylemişti. Havrylov, "Bu sadece bir zaman meselesi ve elbette bunu bir an önce yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Kırım'dan sorumlu Ukraynalı yetkili Tamila Tasheva ise zaman çizelgesinin belirsiz olmasına rağmen Ukrayna güçlerinin gelecek yılın ilkbahar ya da yaz aylarına kadar Kırım'a girebileceğini söyledi.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanlarından Mikhailo Podolyak, Rus güçlerinin Herson'da yaptığı gibi Kırım'dan da geri çekilmek zorunda kalabileceğine dikkat çekti.

KIRIM'DA 'GİZLİ SEFERBERLİK' Mİ VAR?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya'ya tartışmalı bir şekilde bağlanan Kırım'da 'gizli seferberlik' girişimleri olduğunu iddia etti. Ukraynalı yetkililer, geçen hafta Kırım'daki Rus yanlısı yönetim ve Moskova'dan isimlerin bir araya gelerek seferberlik konusunu görüştüklerini söyledi. Söz konusu görüşmeden bölgeden daha fazla askeri destek kararı çıktığı öğrenildi.

Öte yandan bölgeden gelen son haberlere göre Kırım'dan bazı sivillerin Ukrayna'ya kaçmaya çalışıyor.

PUTİN YÖNETİMİNİ NASIL ETKİLER?

Moskova'da Ukrayna'nın Kırım'a operasyon başlatma ihitmalinin yanı sıra bu durumun Putin yönetimine etkisi de tartışılıyor. Bazı siyasetçiler, Ukrayna'nın Kırım'a saldırması durumunda bunun son derece 'yıkıcı etkilerinin' olacağı görüşünde. Ukrayna'nın Kırım'ı alması durumunda Putin yönetiminin meşruiyetinin sorgulanabileceği bazı analistler tarafından tartışılıyor. Ancak ortaya çıkan tartışmalara rağmen Ukrayna'nın olası hamlesi belirsizliğini koruyor.

Moskova'da konuşulan yeni ihtimal: Ukrayna'nın yeni hedefi Kırım mı? ile ilgili etiketler Ukrayna Kırım Rusya
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.