Moody’s’ten ABD'ye şok karar! Kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “Aaa”dan “Aa1”e indirerek küresel piyasalarda yankı uyandırdı. Kredi notu görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a çeviren Moody’s, kararın ardında ABD’nin artan kamu borcu ve mali açıklarını gerekçe gösterdi. Bu hamle, Moody’s’in ABD’yi en yüksek kredi notu olan “Aaa” seviyesinde tutan son büyük kuruluş olma unvanını kaybetmesine yol açtı.
Moody’s’in açıklamasında, ABD’nin mali performansındaki bozulma vurgulandı.
Son 10 yılda kamu borcu ve faiz ödeme oranları, benzer notlu ülkelere kıyasla rekor seviyelere ulaştı. Federal açıkların 2024’te GSYH’nin yüzde 6,4’ü seviyesinden 2035’te yüzde 9’a çıkması bekleniyor. Federal borç yükünün GSYH’ye oranı, 2024’teki yüzde 98’den 2035’te yüzde 134’e yükselecek. ABD yönetimi ve Kongre, mali açıkları ve artan faiz maliyetlerini azaltacak reformlar üzerinde uzlaşamadı. Mevcut mali tekliflerin uzun vadeli çözüm sunamayacağı belirtildi.
Moody’s, 2017 vergi indirimlerinin uzatılması halinde önümüzdeki 10 yılda açığın 4 trilyon dolar artabileceğini öngördü. Ayrıca, zorunlu harcamaların (faiz giderleri dahil) 2024’te toplam harcamaların yüzde 73’ünü oluştururken, 2035’te bu oranın yüzde 78’e çıkacağı ifade edildi.
ABD ekonomisine güven sınırlı
Moody’s, ABD ekonomisinin bazı güçlü yönlerini koruduğunu belirtti:
Ekonominin büyüklüğü, esnekliği ve dinamizmi.
Doların küresel rezerv para birimi statüsü.
Bağımsız bir ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili para politikaları.
Ancak, federal harcamaların artması ve vergi indirimlerinin gelirleri azaltması, bütçe esnekliğini kısıtlıyor. Moody’s, yüksek gümrük tarifelerinin kısa vadede GSYH büyümesini yavaşlatabileceğini, ancak uzun vadeli büyümenin ciddi şekilde zarar görmeyeceğini öngördü.