Milli uçak KAAN’a yerli motor Türk-İngiliz ortaklığıyla geliyor

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeler sonrası dikkat çeken detaylar ortaya çıktı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR / ANALİZ

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, bir dizi görüşme yapmak için Türkiye’ye geldi. Herkes İngiliz bakanın ziyaretini Türkiye’nin F-16 uçaklarının muadili Alman-İngiliz ve İtalyan yapımı Eurofighter uçaklarının satışıyla ilgili olduğunu düşündü. Ancak büyük resim görüşmenin bunun çok ötesinde olduğunu gösteriyor. Bunun mesajını ise Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıklamaları verdi.

Güler ve İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps Ankara’da bir araya geldi. Milli Savunma Bakanlığı’nda baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Güler ve Shapps, görüşmeler sonrasında imzaladıkları “Savunma İş Birliği Niyet Beyanı”nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İşte kritik açıklama bu noktada geldi:

Bakan Güler, açıklamasında işbirliği anlaşmasının KAAN uçağını da kapsadığını söyledi. Güler, şöyle dedi:

“Birleşik Krallık ile başta Milli Muharip Uçağımız KAAN olmak üzere birçok alanda var olan iş birliğimizi Eurofighter Typhoon savaş uçakları gibi yeni konularda da geliştirmek istiyoruz.”

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Shapps da özetle şöyle konuştu: 

“Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılında Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Görüşmede TFX Projesi ile Türkiye’nin Eurofighter Typhoon tedarik talebi ele alındı. İlişkilerimiz Birleşik Krallık için çok önemlidir. Özellikle terörle doğru şekilde mücadele eden iki tecrübeli ülkeyiz. Bunun da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla iş birliğimiz çok derin.”

Bu açıklamalar, 2017 yılında Türkiye’nin dev holdingi Kale Grubu ve İngiliz dev şirket Rolls Royce’un ortaklığıyla kurulan TAEC şirketini akıllara getirdi.

Bu imza ile KAAN motor projesinin hızlanacağını değerlendiriyoruz. Kale Grubu’nun resmî internet sitesinde bakın TAEC için nasıl bir tanıtım yazısı konulmuş:

“TAEC, %51 Kale Grubu %49 Rolls-Royce ortaklığı ile milli muharip uçağı projesi (MMU) başta olmak üzere, Türkiye’nin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirme amacıyla 2017 yılında kuruldu.”

Kale Grubu Başkan Vekili Osman Okyay, TAEC’in kurulduğu dönemde bu satırların yazarına, hedefleri arasında o zaman Milli Muharip Uçak (MMU) olarak adlandırılan şimdiki ismi KAAN olan proje için motor üreteceklerini söylemişti. Türkiye’nin en önemli savunma silahlarından olan SOM seyir füzesinin motorunu üretmeyi başaran Kale Grubu, Bayraktar SİHA’ların ilk üretiminde de önemli rol oynamıştı. Bayraktar SİHA’ların ilk üretici şirketi Kale-Baykar olarak hayatına başlamıştı. F-35 uçaklarına da uzun süre kritik parçalar üreten Kale Grubu, şimdi bu anlaşmayla KAAN için motor üretecek. Bu anlaşma yerli 6’ncı nesil savaş uçağının uçmasını çok erkene alacak gibi görünüyor.

Yerli kaynakları kullanarak özgün bir uçak motoru geliştirmeyi hedefleyen TAEC ile ülkemizin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticilerinden biri olması ve uçak motoru ihracatçısı konumuna yükselmesi hedefleniyor.

Süreç şöyle ilerleyecek:

- KAAN motoru TAEC tarafından Türkiye'de üretilecek. Seri üretimi TEI gerçekleştirecek
- Alp havacılık ,TR motor da Kale gibi üretime dahil olacak
- TAEC sertifikasyon ve dizayn işlerini üstlenecek.

Milli uçak KAAN’a yerli motor Türk-İngiliz ortaklığıyla geliyor ile ilgili etiketler uçak Yaşar Güler
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.