Mevcut aşılar Omicron varyantına karşı ne kadar etkili? Şirketler harekete geçiyor

Koronavirüsün en fazla mutasyona uğrayan varyantı Omicron'a karşı aşıların durumu merak konusu oldu. Pfizer ve Moderna yeni varyanta karşı aşı çalışmasına başladıklarını duyurdu. Öte yandan Moderna'dan gelen son açıklama tedirginliği artırdı. Moderna CEO'su Stephane Bancel mevcut aşıların önceki varyantlara göre daha az etkili olabileceğini belirtti.

Moderna CEO'su Stephane Bancel Financial Times'a verdiği röportajda mevcut aşıların Omicron'a karşı önceki varyantlara göre daha az etkili olacağını belirtirken ilaç şirketlerinin yeni aşı geliştirmelerinin aylar alabileceğini söyledi.

BloombergHT'nin aktardığı habere göre Bancel, omicron varyantının spike proteinindeki yüksek sayıda mutasyonun ve virüsün Güney Afrika'da hızlı yayılmasının mevcut aşılarda güncellemeyi gerektirebileceğini belirtti. Bancel, deltadaki aşı etkinliği gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Bancel omicron varyantının ne derece ağır hastalığa yol açtığının ve aşıların varyanta karşı etkinliğinin iki hafta içinde netleşeceğini bildirdi.

PFİZER, OMİCRON'A KARŞI AŞI GELİŞTİRMEYE BAŞLADI

Öte yandan BioNTech ile birlikte Koronavirüs aşısı geliştiren şirketin CEO'su Albert Bourla, yeni aşı için ilk DNA şablonunun Cuma günü tamamlandığını ve gelecek yılın başlarında kullanıma hazır olacağını tahmin ettiğini söyledi.

'100 GÜNDEN KISA BİR SÜREDE KAVUŞACAĞIZ'

Pfizer CEO'su CNBC'ye verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi;

'Cuma günü, yeni bir aşının üretiminin, geliştirme sürecinin ilk kısmı olan ilk DNA şablonumuzu yaptık ve 100 günden daha kısa bir sürede aşıya kavuşabileceğimizi net olarak ortaya koyduk.'

Bourla, mevcut aşıların varyanta karşı etkili olacağına inandığı için yeni bir aşıya ihtiyaç duyulmayabileceğini söyledi.

CEO söz konusu çalışmanın olası bir kötü senaryona hazırlıklı olmak için yapıldığının altını çizdi. Şirket bu araştırma kapsamında delta ve beta aşılarını da Omicron'a karşı denemeyi planlıyor.

DİĞER ŞİRKETLER DE HAREKETE GEÇTİ

Omicron'a karşı harekete geçen tek şirket Pfizer değil. Moderna baş sağlık görevlisi Paul Burton, gelecek yıl Omicron'a karşı yeniden formüle edilmiş bir aşının piyasaya sürülebileceğini söylemişti.

AstraZeneca ise yeni varyantlara hızla yanıt verebileceğini ve şirketin yeni varyanta karşı antikor kokteylini test etmeye başladığını duyurmuştu.

Mevcut aşılar Omicron varyantına karşı ne kadar etkili? Şirketler harekete geçiyor ile ilgili etiketler omicron varyantı aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.