Metehan Demir: Türkiye'nin kafasında Afrin'e kadar gitmek var

SuperHaber yazarı Metehan Demir, Fırat kalkanı harekatını sürdüren Türkiye'nin asıl niyetinin, terörden arındırılmış bölgeyi Afrin'e kadar uzatmak olduğunu söyledi.

Habertürk TV'de canlı yayına katılan Metehan Demir'in açıklamalarından satır başları şöyle...

Aslında bu harekat Temmuz'un ortasında planlanıyordu ama darbe girişimiyle ertelendi.

Türkiye'nin burada uzun süre kalma düşüncesi yok. ÖSO’nun orada tamamen kontrolü ele geçirdiği kanaatine varıldığında TSK buradan çekilecek.

"Oyunun birinci bölümü..."

Oyunun birinci bölümünde Türkiye bu operasyonla ABD ve Rusya'nın ortak paydalarında buluşuyor. Ancak Türkiye'nin asıl düşünncesi olabildiğince derinlik sağlayıp, havan ve roket benzeri saldırıların sınıra ulaşamayacağı bir derinliğe kadar güvenli bölgeyi çekmek.

"Türkiye'nin niyeti Afrin'e kadar gitmek"

Türkiye’nin kafasında işin Afrin'e ve kadar götürülmesi var. Afrin deyince işin içine PYD giriyor ve işin içinden Amerika'nın çıkması gibi bir risk var.

İş Afrin ve Menbiç'e döndüğünde o koalisyon güçlerinin ne kadarı Türkiye'nin arkasında duracak, bunu çok iyi değerlendirmek lazım...

"Türkiye'nin gözdağı için dost saldırısına uğramasından korkuyorum"

Türkiye bu harekatta PYD’nin alanına girmeye başladıkça daha yalnız kalıyor. Bir dost ateşi tuzağına, gözdağı vermek için olaya kaza süsü verilmiş saldırıya uğramasından korkuyorum. Türkiye’nin bu konuya azami dikkat edilmesi konusunda askeri ve diplomatik kanallardan uyarılarını yapması gerekiyor.

Terör operasyonları

Devlet 15 Temmuz sonrası güvenlikle ilgili meselelerde kafasının tamamen rahat olmasını istiyor. Ama önüne geçilemeyen şüpheler var. Türkiye Doğu ve Güneydoğu'daki risk atlasının ne olduğunu gördü. Birçok komutan tutuklandı.

Başbakan'ın "Savunmadan taarruza geçiyoruz" ifadesi, Türkiye'nin terröle mücadele konseptinin değiştiğini gösteriyor. Birkaç hafta öncesinde planlandı, şimdiye kadar hazırlık aşaması oldu. Bazı konuların netleşmesi beklendi. Yakın zamana kadar Diyarbakır'da pistin ortasında kamyonlar vardı. Devlet komutana, komutan devlete güvenmiyordu. Bunlar aşıldı.

"Cerablus operasyonundan büyük..."

TSK 15 Temmuz'dan sonraki kafa karışıklığını atarak çok ciddi bir şey yapıyor. Suriye’de bir koridor harekatı yapılırken, içeride de ikinci bir koridor harekatı yapılıyor çünkü gerçekten önü alınamayan bir harekat vardı. Çok büyük bir fedakarlıkla gerçekleştiriliyor. Askeri teçhizat olarak Cerablus operasyonundan çok fazla. Hedef Türkiye sınırları içinde PKK’nın aleni kamplarınnın olduğu bölgelere ve çok zor bir coğrafyada yapılıyor.

İyi yürütemediğimiz bir barış süreci oldu. Bölgeden PKK’nın silahlarını çekmesi gerekirken, neredeyse TSK çekildi...

Darbe soruşturması

Hala o gece bazı komutanların telefon hareketliliği kayıtlarına bakılıyor. Çünkü o gece rüzgarın seyrine göre tavrını belirleyenler olabileceğinin şüpheleri var. O gün Genelkurmay ile ilgili bir soru işareti vardı. O komutanların odaları kilitlendi hemen. O odaların ilk aramalarında kimin odasından neler çıktı, arzmaları kim yaptı, "Bazı bilgisayar kayıtları kaçırıldı" deniyor. Bunlar ortaya çıkarsa netleşecek. O gece Genelkurmay karargahı ve Akıncı'da ne olup bittiğinin ortaya çıkarılması lazım.

Metehan Demir: Türkiye'nin kafasında Afrin'e kadar gitmek var ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.