Meta'ya 'tekel' davasının önü açıldı: ABD'li yargıçtan flaş karar

Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi sosyal medyanın en önemli bazı platformlarını bünyesinde barındıran Meta'ya tekel davasının önü açıldı. ABD'li Federal Yargıç James Boasberg geçen yıl Federal Ticaret Komisyonu'nun açtığı ancak reddedilen davanın yeniden açılması için bir engelin bulunmadığına hükmetti. Söz konusu davada Meta'nın piyasada yasa dışı tekel oluşturduğu iddia ediliyor.

ABD'de adını 'Meta' olarak değiştiren Facebook'a karşı geçen yıl reddedilen tekel davasının tekrar açılması gündeme geldi. Kolombiya Bölgesi'nden bir federal yargıç, Federal Ticaret Komisyonu'nun Meta'ya antitröst davası açabileceği yorumu yaptı.

Yargıç James Boasberg Federal Ticaret Komisyonu'nun daha önce ortaya koyduğu argümanları desteklediğini belirterek dava açılması yönünde bir engelin bulunmadığını söyledi. ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook'un çatı yapılanması Meta'nın yasa dışı bir tekel olduğunu, WhatsApp ve Instagramı satın alarak bunu güçlendirdiğini iddia ediyor. Federal Yargıç Boasberg son şikayette spesifik örneklerin bulunduğuna ve Facebook'un pazar gücünü koruduğuna dikkat çekti. Söz konusu kararda "FTC verilerinin pazar tanımını ve güvenilirliğini kabul ederseniz, Facebook'un pazar payı, mahkemelerin normalde tekel gücü oluşturmak için yeterli bulduğu seviyeleri rahatlıkla aşıyor" ifadeleri yer aldı.

Boasberg ayrıca, Meta'nın FTC başkanı Lina Khan'ın Meta'nın suçluluğuna ön yargıda bulunarak şikayeti geçersiz kıldığı yönündeki yeni iddiasını da düşürdü ve Khan'ın Facebook'a yönelik önceki kamuoyu eleştirilerinin kişisel düşmanlığa veya finansal bir çıkar çatışmasına dayalı bir "ezilecek balta" önermediğini söyledi.

Meta aleyhindeki FTC davası, ABD hükümetinin, antitröst şefi Jonathan Kanter'in Google'a karşı yürüttüğü Adalet Bakanlığı davası da dahil olmak üzere, büyük teknoloji şirketlerinin tekel gücünü azaltma çabalarından biridir.

Meta'ya 'tekel' davasının önü açıldı: ABD'li yargıçtan flaş karar ile ilgili etiketler Facebook dava ABD Meta tekel
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.