Mersin'de don seralarda ürün bırakmadı

Mersin'de sıfırın altında 7-8 derecelere kadar gerileyen sıcaklıklar sebebiyle seralardaki kabak, biber, domates, salatalık ve muzlar zayi oldu.

Son 10 gündür Akdeniz’i etkisi altına alan soğuk havaların yarattığı don, Mersin’de seraları vurdu. Sıfırın altında 7-8 derecelere kadar düşen sıcaklıklar, seralardaki kabak, biber, domates, salatalık ve muzları yaktı.

Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesinde yoğunlukla sera üretimi yapan çiftçilerin daha yeni yeni ürün almaya başladıkları kabak, biber, domates, patlıcan, salatalık gibi sebzeler, yeşillikler ve muz aşırı soğuk nedeniyle yanarken, meteorolojinin yaptığı uyarıları dikkate aldıklarını anlatan üreticiler, seralarda soba yakmalarına karşın dondan kaçamadıklarını dile getirdi.

Kazanlı’da çiftçilik yapan Adnan Nur, kabak ve biber seralarında don nedeniyle yanan Mersin’de beklenmeyen soğuklar görüldüğünü belirtirken, “Bu nedenle de bütün ürünlerimiz yandı. Toplam 12 dekarlık biber, kabak ve salatalık sera alanım var ve bunun tamamında zararım var. Ağır hasar kabağımızda oldu.” sözlerini dile getirdi.

SON 30 YILIN EN SOĞUK HAVASI

Kazanlı'daki bir başka çiftçi Ferhat Çaplık ise, 7 ay daha ürün almayı beklediği serasında domateslerinin yanmasıyla sadece bir aylık ürünü kaldığını belirtti.

Bölgenin çok soğuk havalar sebebiyle bir zirai don olayı yaşadığını aktaran Çaplık, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bütün tedbirlerimize rağmen hem bizde hem bölgemizde çok ciddi hasar var. Son 30 yıldır karşılaşmadığımız bir soğukla karşılaştık. Durum çok ciddi. Kömür yaptık, dumanlama yaptık, alttan su verdik ama ona rağmen eksi 7-8’leri görünce bizim de kuvvetimizi aştığı için malum durumla karşılaştık. Burası 7 dönüm sera ve yüzde 85’i telef oldu.

Büyük zararlar var. Bu ürünü ben ağustos ayına kadar götürmeyi planlıyordum ama şimdi bir ay sonra bitecek. 700-800 bin lira öngördüğüm zararım var.

Yanmış domates fidelerinden olmuş ürünleri toplayan Gülsün Çaplık ise zor bir dönemden geçtiklerini aktarırken, “Oğlumla birlikte burayı yaptık. 2 senemiz çok şükür iyi geçti ancak bu sene don bizi bu duruma soktu.” ifadelerini kullandı.

Mersin'de don seralarda ürün bırakmadı ile ilgili etiketler Mersin zirai don sera
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.