Merkez’in tahminleri tutuyor

Merkez Bankası, son faiz artışı kararının açıklamasında önemli mesajlar verdi. Bir kere, önceki toplantılarda açıklanan beklentilerin isabetli olduğu vurgusu yapılarak, piyasaya ‘yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır’ sinyali verildi. Zaten piyasaların gözünde Merkez’in önemli bir itibarının olduğu yadsınamaz. Alınan kararlara verilen destekler bunun göstergesi. Basın açıklamasında önemli bir kaç not var. İşte o notlar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 40’tan yüzde 42,5 düzeyine yükseltilmesine karar verdi denilerek başlayan açıklamada,
“Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir” denildi. Bu cümle kritik… Çünkü, bundan sonra atılacak adımları tarif ediyor. Piyasalar bunu, faiz artışının sonu olarak değerlendirebilir.

Merkez’in tahminleri tutuyor

Yine açıklamada, “Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.” görüşleri paylaşıldı. Bu da parasal sıkılaştırmada frene basıldığını anlatıyor.

Nitekim, “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir” denilerek, kararlılık vurgusu da ihmal edilmiyor. Yani gerektiğinde yine piyasaları şaşırtan kararlar alınabilir.

HEDEF ORTA VADEDE YÜZDE 5 ENFLASYON

Kurulun açıklamasındaki bir diğer önemli vurgu da, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştiğinin belirtilmesi oldu. Enflasyon konusunda da net bir tutum takınan Merkez Bankası PPK, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğini belirtirken, son cümlesini, kararlılık parantezinde yaptı. Merkez, piyasaya tüm önlemleri, çekinmeden, kararlı bir şekilde alacağını daha nasıl anlatsın.

Merkez’in tahminleri tutuyor ile ilgili etiketler ekonomi TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.