Merkez'in enflasyon değerlendirmesinde doğalgaz vurgusu

Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, kasım ayında doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının aşılmasının enflasyona 1,01 puan katkı yaptığı belirtildi. Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağının öngörüldüğü bildirildi. İşte detaylar...

Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.

Merkez'in enflasyon değerlendirmesinde doğalgaz vurgusu

Raporda enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin artmasıyla doğalgazda bedelsiz kullanım sınırı olan ilk 25 metreküpün aşıldığı ve doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etkinin tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olduğu belirtildi. Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağının beklendiği ifade edildi.

Kasım ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışlarının gücünü koruduğu belirtildi. Rapora göre temel mal grubu yıllık enflasyonu bu dönemde geriledi, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlama grup enflasyonunu kasım ayında da olumlu etkiledi.

KİRA ALT GRUBUNDA YAVAŞLAMA DİKKAT ÇEKTİ

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti. Kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi.

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun kasımda gerilediğini ifade edilen raporda, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın grup enflasyonunu kasım ayında da olumlu etkilediği belirtildi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti.

TCMB'ye göre kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenirken, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi.

Merkez'in enflasyon değerlendirmesinde doğalgaz vurgusu ile ilgili etiketler ekonomi TCMB doğal gaz Merkez Bankası enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.