Merkez’in döviz pozisyonu iyileşiyor

Merkez Bankası’nın döviz rezervleri alınan önlemler ve altına dayalı olarak artıyor. MB döviz pozisyonu 1,44 milyar dolar arttı. Bunun yaklaşık 1 milyar doları altın fiyat yükselişinden geldi. Türk mali piyasalarında son günlere egemen olan iyimser hava ise korunmaya devam ediyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TCMB'nin dezenflasyonist sürecin tesis edilmesi adına son haftalarda yazmış olduğu sert 'antibiyotik' tedavisinin yansımaları piyasa faizlerini yukarıya çekerken, faiz ile arası pek de iyi olmayan hisse senetleri üzerinde baskı kurmaya devam etti. BİST100 ana endeksi günü %1 düşüşle bitirerek seçim sonrası %2'den fazla geriledi. Hisse senetlerinin lokomotif sektörü bankacılık hisselerine ise tam aksi yönde seçim sonrası ilgi devam ederken, o da dün günü %1 düşüşle tamamladı. Uzun bayram tatili öncesinde yüksek faizlerin borsa üzerinde baskı kurmaya devam etmesi bekleniyor. 

Merkez’in döviz pozisyonu iyileşiyor

RİSK PRİMİ PSİKOLOJİK SINIRIN ALTINA İNDİ

Kıbrıs İktisat Bankası verilerine göre, yabancının Türkiye'ye bakış açısını yansıtan 5 yıllık CDS risk primi de 5 hafta sonra yeniden psikolojik 300 baz puan seviyesinin altına gerilerken, uzun vadeli tahvillere yönelik ilgi son 3 haftadır devam ediyor. Öte yandan, seçim öncesi döviz uzun pozisyonda kalan (kur uçacak beklentisine sahip kesim) veya TL ihtiyacını gidermek üzere seçimi sonuçlarını da görüp hamle yapmak isteyen yurtiçi yerleşiklerin döviz bozumlarının yardımı ile USDTRY kuru dün de düşüşünü sürdürerek 31,90 seviyelerine kadar geriledi.  

TCMB'nin analitik bilançosunu incelediğimizde, altın fiyatlarının da yardımı ile swap ve kamu dövizleri hâriç bakıldığında net pozisyonda olumlu anlama iyileşme olduğunu, hatta az da olsa rezerv birikimi de oluştuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hulâsa, yüksek TL faizin döviz piyasasının ateşini almaya, TL'ye yönelik ilginin de artmaya başladığını not etmemiz gerekiyor. Bu trendin devam etmesi, tıpkı 2023 yılının son aylarında olduğu üzere TCMB'nin rezerv birikimine de katkı sağlayacak.

Merkez’in döviz pozisyonu iyileşiyor ile ilgili etiketler ekonomi TCMB döviz Dolar Euro
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.