Merkez enflasyonu düşürürken büyümeyi ihmal etmedi

Merkez Bankası faizi 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. Aynı zamanda bu yapılırken büyüme hedefleri de ihmal edilmedi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR/ ANALİZ

Merkez Bankası, ekonomilerin en önemli belası olan enflasyonla yoğun mücadelede kararlı bir adım daha attı. Faizi beklentilerin üzerinde 500 baz puan (Beklenti 250 baz puandı) artırdı. Merkez, faizde önemli bir atarken büyüme hedeflerini de ihmal etmedi. Bize göre, çok önemli bir karar alarak, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25,93’te sabit tuttu. Bu düzenlemeyle TCMB, ihracatçı firmaların finansmana erişimini ve finansman koşullarını desteklemeye devam etti.

Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan’dan oluşan Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Merkez’in açıklamasında, “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” denildi.

BATI BUNU YAPAMADI

Böylece, hem Türkiye’nin enflasyon mücadelesinin aynı kararlılıkla devam ettiği hem de üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan şirketlere desteğin devam ederek, ülkenin büyümesinin de dikkate alındığının altı çizildi. Batı ülkeleri, enflasyonla mücadelede faizi indirirken büyümeden taviz vererek insanların işsiz kalmasına neden olmuştu.

Merkez Bankası, açıklamasında, enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini ama son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlandığını belirterek, enflasyonda yükselişin önemli bir etkisinin bittiğini söyledi.

Merkez enflasyonu düşürürken büyümeyi ihmal etmedi ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.