"Merkez bu sefer üstten şaşırttı!"

Merkez Bankası bu kez uzmanları da şaşırttı. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, kararı "Merkez Bankası güçlü bir parasal sıkılaştırmaya başvurmak zorunda kaldı." sözleri ile değerlendirdi. Merkez Bankası'nın aldığı kararla piyasadaki teknik faizle kendi resmi faizini eşitlemiş olduğunu ifade eden Süllü, "Merkez Bankası kararı doğru ve yerinde bir karar olmakla birlikte mevcut enflasyonun ve beklenen enflasyonun önüne geçmiş oldu." dedi.

Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 625 baz puan artırarak, yüzde 24'e çıkardı. PPK gecelik borç alma faizini yüzde 22,5, borç verme faizini ise yüzde 25.5 yaptı. 

Merkez Bankasının karar metninde “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. “ ve “ihtiyaç duyulması halinde parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.” metinleri yer aldı.

Açıklama sonrası dolar ve euro 'da yüzde 3'lere yaklaşan düşüşler meydana geldi. 

Karar para piyasası uzmanlarını da şaşırttı. Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, Merkez Bankası'nın faiz kararını SuperHaber'e değerlendirdi. 

"Merkez bu sefer üsten şaşırttı" diyen Süllü, "Merkez Bankası'nı 625 baz puan faiz artırmaya iten ana sebep enflasyondaki yükseliş eğilimiydi. Bozulan fiyat istikrarı görünümünü desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırmaya başvurmak zorunda kaldı." dedi.

Yüzde 17,9 olan ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) eylül ve ekim aylarında da yükselmesi ve bu yükselişin kış aylarına yansımasının beklendiğini ifade eden Beste Naz Süllü, "% 20’nin üzerine çıkması beklenen enflasyonun bu seviyeyi aşacağına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Dolayısıyla sadeleşme politikaları çerçevesinde tek faiz kullanmayı hedefleyen TCMB politika faizini %24’ e çıkartıp, kötü/zor zaman faizi olarak nitelendirdiğimiz gecelik borç verme faizini de %25,5 olarak tanımladı. Aslında TCMB son zamanlardaki kur hareketinden ötürü %19,25 olan gecelik borç verme faizinden piyasayı fonluyordu. Yani teknik olarak kullandığı faizden 475 bp artış yapmış oldu." değerlendirmesinde bulundu. 

"Merkez bu sefer üstten şaşırttı!"

Merkez Bankası'nın aldığı kararla piyasadaki teknik faizle kendi resmi faizini eşitlemiş olduğunu belirten Süllü, "Merkez Bankası kararı doğru ve yerinde bir karar olmakla birlikte mevcut enflasyonun ve beklenen enflasyonun önüne geçmiş oldu. Hepimiz biliyoruz ki merkez bankasının elindeki envanterler dolayısıyla piyasadaki en etkin ve doğru enflasyon tahmini gerçekleştirebilir. Bu ölçüde gerektiği zamanda gereken hamleyi yapmaz ise bu şekilde önden yüklemeli faiz artışları yapmak zorunda kalabilir. Merkez Bankasının bu kararı doğrultusunda kredibilitesine katkı yapmış oldu." ifadesini kullandı.

"Bu kararla birlikte verim eğrisinin uzun vadeli tarafında düşüş görmeye başlayabiliriz. Türk varlıkları üzerindeki volatilitenin azalacağını söyleyebiliriz." diyen Süllü değerlendirmesini, "Şimdi sırada haftaya açıklanması beklenen Orta Vadeli Program(OVP)var. Şayet TCMB bugün piyasayı üst taraftan değil de alt taraftan şaşırtsaydı OVP’nin de kredibilitesi zarar görebilir ve piyasada etkileyici olmazdı. Son kur şoklarından sonra gördük ki kurun ekonomide yarattığı tahribat faizden çok daha yüksek oldu. Faiz artışının döviz kuruna gerçek etkisini, hükümetin hazırladığı ve açıklayacağı Orta Vadeli Program ortaya çıkaracaktır. Şayet enflasyonu kontrol altına alabilirsek faizler elbet bir süre sonra düşüşe geçecektir. Bu nedenle enflasyonu kontrol altına alana kadar acı reçetemiz ne geçici olarak yazık ki yüksek faizler olacaktır." sözleri ile sürdürdü. 

SuperHaber-ÖZEL

 

"Merkez bu sefer üstten şaşırttı!" ile ilgili etiketler Merkez Bankası enflasyon beste naz süllü gedik yatırım genel müdür yardımcısı faiz kararı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.