Merkez Bankası'ndan kredilerle ilgili önemli adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kararlı duruşu ve esen TL olumlu rüzgâra paralel olarak swap ve kamu dövizleri dışında net döviz rezervleri 7 Mayıs itibariyle eksi 41,8 milyar dolar seviyesine iyileşerek son üç yılının en iyi seviyesine geldi. Son 21 günde TCMB yaklaşık 32,6 milyar dolar döviz rezervi biriktirirken son günlerde 3 milyar doları bulan süratli döviz alımları, piyasada TL likidite fazlası oluşmasına da neden oldu. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kararlı duruşu ve esen TL olumlu rüzgâra paralel olarak swap ve kamu dövizleri dışında net döviz rezervleri 7 Mayıs itibariyle eksi 41,8 milyar dolar seviyesine iyileşerek son üç yılının en iyi seviyesine geldi. Son 21 günde TCMB yaklaşık 32,6 milyar dolar döviz rezervi biriktirirken son günlerde 3 milyar doları bulan süratli döviz alımları, piyasada TL likidite fazlası oluşmasına da neden oldu. Yüklü miktarda alınan döviz karşılığı piyasaya yüklü miktarda TL verilmesi sonucu son iki gündür Türk Lirası referans faiz oranı (TLREF) TCMB'nin politika faizi olan yüzde 50 seviyesinin de altına gerilerken, fazla malın fiyatı düşer mantığından hareketle piyasada mevduat faizleri de gevşedi. TCMB, son sürat rezerv biriktirirken, TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmamak adına, lokal bankalarla yaptığı swap işlemlerini azaltmanın yanı sıra, enflasyonla mücadele kapsamında 'piyasa' faizlerinin de gerilemesini arzulamıyor. Bu bağlamda, TCMB dün likidite fazlasını sterilize etmek adına 200 milyar TL tutarında depo ihalesi açtı. 

Merkez Bankası'ndan kredilerle ilgili önemli adım

KREDİLER İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Dün gece Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğe göre TCMB, menkul kıymet tesis yükümlülüğünü tamamıyla sona erdirdi. Ayrıca kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılıklar uygulamasında da sıkılığı daraltıcı yönde adım attı. Kıbrıs İktisat Bankası, “Menkul kıymet düzenlemeleri, bankaları uzun vadeli Hazine tahvilini enflasyonun çok altında bir getiri ile almaya zorladığı için genel seçim öncesinde eleştirilerin odağında yer alıyordu. Son değişiklikle, tahvil piyasasındaki kamu kontrollü yapı ve TCMB'nin Hazine tahvili üzerindeki regülasyon ile sağlanan kontrolü de son bulmuş oldu” yorumunu yaptı. Piyasalar TCMB'den gelen sadeleştirme adımını olumlu karşıladı. Çünkü karar, bankalar üzerinde menkul kıymet tesis etme yönünde var olan yükleri azaltacak ve bankaların kredi verme imkânlarını rahatlatacak. Bu da konuttan otomobile birçok kritik sektörde işlerin canlanacağı anlamına geliyor.  Karar sonrası Borsa İstanbul bankacılık endeksine alım gelmesi beklenebilir. 

Dün içeride günün büyük bir kısmında piyasa faiz oranlarında yaşanan gevşeme gündemi meşgul ederken, küresel cephede de genel hatları ile olumlu ancak yatay bir gün geride kaldı. BİST100 ana endeksi, zirve sevilerden gelen kâr satışlarının gölgesinde günü %0,9 oranında düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru sabah saatlerinde biraz hareketlense de, TCMB'nin 32,25 seviyesine koymuş olduğu 'baraj' misali günü yine yatay bir şekilde tamamladı.

CDS PRİMİ HIZLA DÜŞÜYOR CDS risk primi 277 baz puan seviyesine gerileyerek son dört yılın en düşük düzeyinde işlem görürken, 10 yıllık tahvil faizi ise son 2 gündür gevşedi.

Merkez Bankası'ndan kredilerle ilgili önemli adım ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Merkez Bankası kredi
GÜNÜN VİDEOSU

Afrika ülkesinde darbe girişimi engellendi! Darbeye kalkışan grubun içinde 3 CIA ajanı yakalandı....

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC), ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu. Darbeye kalkışan grubun içinde ABD vatandaşı 3 CIA ajanı yakalandı.