Merkez Bankası yerli altın alımını durdurdu

Merkez Bankası 2017 yılından bu yana Türkiye'de üretilen tüm altını satın alıyordu. Bu yıl içinde MB'nin aldığı altının tutarı ise yaklaşık 2,5 milyar dolar. 6 Kasım itibariyle Merkez Bankası'nda 43 milyar 327 milyon dolar tutarında altın rezervi bulunuyor. Altın sektörü temsilcileri, “Merkez Bankası, birkaç haftadır alımı durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satıyor” dedi.

Türkiye'nin, altın madeni potansiyeli 6 bin 500 ton civarında bulunuyor. Bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürülmüş durumda.

Geçtiğimiz yıl altın üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak 38 ton üretim gerçekleştirildi. Bu yıl ise hedef 45 ton altın üretimi. İzleyen 15 yılın sonunda ise ithal edilen yıllık 160 ton altının üretilmesi hedefleniyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya ekonomisi ağır bir darbe aldı. Küresel ekonomilerde yaşanan güven sorunu ve salgın nedeniyle, altın talebi de üretimi de olağanüstü derece arttı.

Bu dönemde Türkiye’nin de altın ithalatı belirgin biçimde arttış gösterdi. Yılın ilk 10 ayında ithalat tutarı rekor kırarak 20.5 milyar dolara çıktı. Daha önce yıllık en fazla 10 milyar dolar düzeyinde alım görülmüştü. Yurt içinde ise 18 işletme altın üretimine hız verdi.

MB BU YIL 2,5 MİLYAR DOLARLIK ALIM YAPTI

Türkiye'de üretilen altının tamamı, 4 rafineride saf hale getiriliyor. Merkez Bankası, 2017 yılından bu yana Türkiye’de üretilen altının tamamını Londra’da geçerli uluslar arası ons fiyatı üzerinden Türk Lirası ödeyerek satın alıyor. Banka’nın, bu yıl 2.5 milyar dolar tutarında yerli üretim altın aldığı hesaplanıyor.

Ancak Merkez Bankası iki hafta önce yerli üretim altın alımını durdurdu. Altın sektörü temsilcileri gelişme için “Merkez Bankası, birkaç haftadır altın alımını durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satış yapıyor” ifadelerini kullanıyorlar.

Sektör temsilcileri, Merkez Bankası’nın izleyen dönemde yeniden alıma başlayabileceğini belirtseler de bunun ne zaman olacağına ilişkin bir öngörüde bulunmadılar. 

Merkez Bankası yerli altın alımını durdurdu ile ilgili etiketler Merkez Bankası altın Dolar rezerv yerli üretim
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.