Merkez Bankası toplantısı iyimser havayı pekiştirdi

Bankacılar, dün yapılan Merkez Bankası toplantısında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve ekibine tam not verdi. Banka kesimi Merkez Bankası yönetiminin, sorunları net olarak ifade ettiğini, TCMB'nin kararlı duruşu ve enflasyon raporu ardından soru cevap kısmında verdikleri samimi ve açık yanıtların piyasalar nezdinde olumlu olarak karşılandığını söyledi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, bugün yayımladığı bültende,
Türk mali piyasalarda yerel seçimler ardından hâkim olan iyimser havanın dün TCMB'nin yılın ikinci enflasyon raporunu açıklaması ardından daha da pekiştiğini yazdı.

Değirmencioğlu, TCMB, bizim beklentimizin aksine, yıl sonu enflasyon tahminlerini -yılın ilk dört ayında beklentilerinin üzerinde artış gösteren enflasyona paralel- 2 puan artışla %36'dan %38 seviyesine yükseltirken, 2025 ve 2026 yılsonu tahminlerini ise sırasıyla değiştirmeyerek %14 ve %9 seviyesinde korudu. TCMB Başkanı Karahan, enflasyonun hedeflerine uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşlarını korumakta kararlı olduklarını, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin verilmeyeceğini, 'ne gerekiyorsa' da yapmaya hazır olduklarını söyleyerek 'şahin' bir duruş sergiledi” dedi.

Merkez Bankası toplantısı iyimser havayı pekiştirdi

Bankanın analizi şöyle: “Enflasyonda zirve seviyenin Mayıs ayında %75-76 seviyesinde görüleceğini belirten Karahan, yılın ikinci yarısında ise belirgin düşüş olacağına dikkat çekti. Öte yandan, yıl sonu için tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları %34 ve %42 olarak belirlenirken (orta noktası %38), TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, enflasyonun tahmin aralığının üst bandının bu yıl aşmayacağına emin olduklarını söyledi.
Karahan ayrıca, Mart ayında yapılan 500 baz puan faiz artışının yurt içi ve dışı yerleşiklerin TL'ye güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını söylerken, Londra swap piyasasının açılmasına yönelik bir soruya ise Başkan Karahan bu konuda düzenleme yetkisinin BDDK'da olduğu yanıtını verdi. Hatırlanacağı üzere, hafta başı, piyasalarda konuşulan swap sınırlamalarının gevşeteceği (Bloomberg International haberi) ve Türkiye'nin gri listeden çıkarılabileceği iddiaları (Reuters) Türk mali piyasalarında büyük bir heyecan yaratmıştı (bu iki konunun hâlen daha sıcaklığını koruduğunu not edelim).”

Merkez Bankası toplantısı iyimser havayı pekiştirdi ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Merkez Bankası