Merkez Bankası Ocak enflasyonunu değerlendirdi

Merkez Bankası (MB) yayınladığı değerlendirmede, TÜFE'deki yıllık artışa en ciddi katkının enerji fiyatlarından geldiği yorumunu yaptı.

MB, dün duyurulan enflasyon oranlarına yönelik Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı. Raporda enflasyonu artıran en önemli unsurun enerji fiyatları olduğu belirtildi.

TÜFE'nin Ocak'ta aldığı değer, 19 yılın en yüksek oranı olurken yüzde 48,7 düzeyinde gerçekleşmişti.

MB'nin enflasyon değerlendirmelerini içeren raporda şu ifadeler yer aldı:

"Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkı enerji fiyatlarından gelmiştir.

Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış göstermiştir.

Enerji enflasyonu, uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, doğal gaz, şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde önemli ölçüde yükselmiştir.

Tüketici fiyatları üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir.

Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye enbelirgin katkı enerji fiyatlarından gelmiştir.

Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış göstermiştir

Enerji enflasyonu, uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, doğal gaz, şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde önemli ölçüde yükselmiştir.

Tüketici fiyatları üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir."

Merkez Bankası Ocak enflasyonunu değerlendirdi ile ilgili etiketler Merkez Bankası enflasyon rapor
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.