Merkez Bankası Başkanı Karahan: TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz" dedi. İşte detaylar...

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Arap Bankacılık Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz

Karahan, “Ülkeler arası yerel para cinsi ile yapılan ticaret kısıtlı, bu da ekonomileri şoklara karşı kırılgan hale getiriyor. Manşet enflasyonda Haziran ile ciddi bir gerileme bekliyoruz. Sıkı para politikası devam ettirilecek. TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz” dedi.

Karahan konuşmasına şöyle devam etti:

Enflasyonun Mayıs'ta yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını bekliyoruz. Manşet enflasyonda haziran ayı itibarıyla ciddi bir gerileme bekliyoruz. Aylık bazda enflasyon trendinin aşağı doğru gelmesini bekliyoruz.

Bankacılık sektörü dezenflasyon sürecinden en fazla fayda sağlayan sektör olacak. Normalleşme gerçekleştikçe bankaların bilançolarını yönetmelerinde daha fazla yük üstlenmeleri gerekecek. Bankacılık sisteminde TL mevduatının payı 2023 yılı Ağustos ayındaki yüzde 31 seviyesinden yüzde 45 seviyesine kadar yükseldi.

'TL likidite fazlası sterilize edilecek'

Sıkılaşmanın bankacılık sektörüne faydalı olacağını düşünüyoruz. Yüksek enflasyon ortamına rağmen bankacılık sektörü kârlılığını devam ettirebiliyor. TL mevduatlarda ciddi artış gözlemliyoruz

Katılım bankacılığının büyümesi için daha fazla alan var. Katılım bankacılığında büyümenin Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkilerini görüyoruz.

Yaptığımız düzenlemeler, fazla TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine imkân sağlayacak.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz ile ilgili etiketler ekonomi Merkez Bankası TCMB Türk Lirası
GÜNÜN VİDEOSU

Sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı! Çıktığı damdan düşen hayvan kameraya böyle yansıdı

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde kurban kesimi için hazırlanan büyükbaş hayvan, sahibinin elinden kaçarak çatıya çıktı. Çıktığı damdan düşen hayvanın güçlükle yakalandığı anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.