"Merkez Bankası Başkanı hedeflerini açıklamalı. Belirsizlik ortamı spekülatörlerin işini kolaylaştırıyor"

Merkez Bankası'nın bu ay da faiz indirimine gitmesi kararının ardından öncesinde kısa süreli bir düşüş yaşayan dolar fırlayınca vatandaşlar paniğe kapıldı. Faizi destekleyenler felaket senaryoları yapmaya devam ederken Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok, "Merkez Bankası Başkanı, gazetecilerin sorularını beklemeden konuşmalı. Çünkü dövize talepteki sıçramaların, Türk Lirası'na operasyon çekip ceplerini dolduran spekülatörlerin işini kolaylaştırdığı ortada." dedi.

Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok bugünkü köşe yazısında Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan indirmesi sonrası yeni ekonomi pozisyonumuzu değerlendirdi. 

"Dolardaki artışla patlayan ihracattan gelecek dövizin ekonomide bir denge oluşturması." hedeflendiği teorisinin konuşulduğunu belirten Altıok, "'Çalıştıracak işçi bulamıyoruz' diye açıklamalar yapmaları da bu olasılığa delil olarak gösteriliyor." dedi. 

"MERKEZ BANKASI BAŞKANI HEDEFLERİNİ AÇIKLAMALI"

Merkez Bankası Başkanı'nın  gazetecilerin sorularını beklemeden konuşması gerektiğini belirten Altıok, "Eğer böyle bir hedef varsa, çıkıp öngörülerinin ayrıntılarını, gerekçelerini kamuoyuyla paylaşmalı. Yoksa da gerçek planını açıklamalı.

 

"BELİRSİZLİK ORTAMI, CEPLERİNİ DOLDURAN SPEKÜLATÖRLERİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR"

Çünkü dövize talepteki sıçramaların, ani talebin, "belirsizlik ortamından" kaynaklanan panikten beslendiği ve Türk Lirası'na operasyon çekip ceplerini dolduran spekülatörlerin işini kolaylaştırdığı ortada." ifadelerini kullandı. 

İşte Altıok'un bugünkü köşe yazısındaki ilgili bölüm;

Merkez Bankası dün faizleri 100 puan düşürdü. Karar öncesi kısa süreli bir düşüş yaşayan dolar, MB'nin geçen seferki 200 puan faiz indiriminden sonraki gibi fırladı.
Merkez Bankası ayrıca, aralık ayında da faiz indirimi yapacağının sinyallerini verdi. Piyasalar da bu durumu, dövizin yükselişinin devam edeceği şeklinde okudu.

Dün olan biteni anlamak, önünü görmek isteyen pek çok kişiden telefon aldım.
Herkes, yüksek kurun, yakın vadede hangi hedefe ulaşmak için göze alınan bir maliyet olduğunu anlamak istiyor.

Uzun vadede faizleri minimuma indirme perspektifinden bahsetmiyorum. Zira faizin asıl bela olduğu konusunda piyasadaki bütün aktörler hemfikir.

Ancak dolar kuru artarken borsanın da yükselmesi gibi gelişmeler, içinde bulunduğumuz ekonomik pozisyona dair kafaları epeyce karıştırıyor.

En çok duyduğum teoriyi söyleyeyim... Dolardaki artışla patlayan ihracattan gelecek dövizin ekonomide bir denge oluşturması.

Şimdilerde ihracatçıların hallerinden çok memnun olmaları, "Çalıştıracak işçi bulamıyoruz" diye açıklamalar yapmaları da bu olasılığa delil olarak gösteriliyor.

Ekonomist değilim. Sadece okurlarımızın, herkesin merak ettiği bir soruya cevap ararken sesli düşünüyorum.

Ama tek işi bu olan Merkez Bankası Başkanı, gazetecilerin sorularını beklemeden konuşmalı. Eğer böyle bir hedef varsa, çıkıp öngörülerinin ayrıntılarını, gerekçelerini kamuoyuyla paylaşmalı. Yoksa da gerçek planını açıklamalı.

Çünkü dövize talepteki sıçramaların, ani talebin, "belirsizlik ortamından" kaynaklanan panikten beslendiği ve Türk Lirası'na operasyon çekip ceplerini dolduran spekülatörlerin işini kolaylaştırdığı ortada.

"Merkez Bankası Başkanı hedeflerini açıklamalı. Belirsizlik ortamı spekülatörlerin işini kolaylaştırıyor" ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz kararı melih altıok başkan
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.